/ БГНЕС

Американските военни са нанесли ракетния удар, който разтърси Кабул в неделния следобед. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на официални източници в администрацията на САЩ.

По-рано афганистанските медии съобщиха, че ракетна атака е ударила жилищна сграда. Шест души, включително четири деца, са били убити.
Американските сили отричат да има цивилни жертви.

Кабул експлозия
БГНЕС

Ударът е станал в кабулския квартал Хаджи-Бугр, който е в непосредствена близост до пистата на аерогарата. В момента там тече последния етап от евакуацията на цивилни и военни от САЩ и съюзническите сили след завръщането на талибаните.

Американските военни твърдят, че целта на удара са предполагаеми екстремисти от „Ислямска държава-Хорасан“. Ракетата е трябвало да спре кола-бомба, която било планирано да се взриви на летището. По тяхна информация по-късно е имало и вторичен взрив, при който е обезвредено превозното средство, а в него са превозвани голямо количество експлозиви.

Кабул експлозия
БГНЕС

Пентагонът също потвърди, че САЩ са нанесли удар с дрон върху кола в Кабул с няколко камидзета в нея, насочващи се към летището в Кабул.
 

Бойците, убити в събота вечерта в резултат на удар на САЩ срещу членове на „Ислямска държава“ в Хорасан планират нови атаки и правят взривни устройства.

Това заяви помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан за Си Ен Ен, отговаряйки на въпроса дали убитите терористи са замесени в терористичната атака на летището в Кабул.

Байдън с мрачна прогноза: До часове чакаме нова кървава атака в Кабул

"Това са хората, които са планирали още атаки. Вярваме, че премахвайки ги, ние осуетихме тези атаки", каза той.

Кабул експлозия
БГНЕС

В събота американският президент Джо Байдън, предупреди, че има голяма вероятност съвсем скоро около аерогарата да бъде извършена нова атака.
 
Взривът се случва дни след като смъртоносни експлозии убиха близо 200 души, включително 13 американски военнослужещи, близо до летището в Кабул.

Голяма част от убитите в атентата военни от САЩ са 20-годишни

Отговорност пое групировката "Ислямска държава в Хорасан".