Търговски кораб напусна пристанището на град Мариупол за пръв път от месеци насам, след като руските войски успяха да го превземат след тежка и дълга обсада, предаде Ройтерс, като се позова на сепаратисткия лидер на Донецк.

Корабът е натоварен с метал и е потеглил по посока Русия, като е бил съпровождан от бойни катери. Според Украйна извозването на метал от Мариупол към Русия е равносилно на грабеж.

Корабът „Царевна“ - кога ще може да се върне в България

"Днес 2500 тона горещо валцувана ламарина напуснаха пристанище Мариупол", обяви Денис Пушилин, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), в Телеграм. "Корабът плава към руското пристанище Ростов".



По думите на Пушилин част от корабите, намиращи с в пристанището на Мариупол, ще преминат под юрисдикцията на ДНР, която така щe се сдобие със собствен търговски флот.

Русия настоява да изтеглим кораба „Царевна“ от Мариупол

Русия успя да превземе Мариупол по-рано този месец, а миналата седмица обяви, че пристанището е разминирано и отворено за търговски кораби.

В пристанището все още се намират шест чужди търговски кораба - "Царевна" (България), "Азбург" (Доминиканска република), "Смарта" (Либерия), "Блу стар" (Панама), "Азов конкорд" (Турция) и "Лейди Аугуста" (Ямайка).
БТА