/ iStock/Getty Images
Смъртоносен щам на птичи грип е открит за пръв път при субантарктически пингвини, съобщи Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR), цитиран от Ройтерс. Това предизвика опасения, че вирусът може да се разпространи сред големите колонии пингвини на Антарктида.

Учени са открили близо 35 мъртви пингвина на Фолклендските острови в Южния Атлантически океан на 19 януари. Проби, взети от две от мъртвите птици, са били положителни за вируса на птичи грип H5N1, каза Ралф Ванстреелс, ветеринарен лекар, който работи със SCAR.

От правителството на Фолклендските острови казаха за Ройтерс, че още много субантарктически пингвини са починали при сходни обстоятелства.
Към 30 януари "има над 200 мъртви малки пингвини редом с немалко възрастни", каза говорителката на правителството Сали Хийтман.

Смъртните случаи потвърждават, че субантарктическите пингвини за податливи на смъртоносното заболяване, което намалява популациите на птиците по света през последните месеци. Субантарктическите пингвини рядко се придвижват между Фолклендските острови край аржентинските брегове и Антарктическия полуостров, който е разположен на 1300 километра на юг.

Това означава, че е малко вероятно придвижващите се пингвини да допринесат за разпространението на болестта на южния континент, каза Ванстреелс, чиято изследователска дейност е свързана с Университета на Калифорния - Дейвис, САЩ. "По-скоро ролята на субантарктическите пингвини е да служат като местни резервоари на инфекцията", каза той.

Хийтман каза още, че властите на Фолклендските острови очакват резултатите от тестове сред скални пингвини и "се подготвят за широкомащабен взрив на заболяването".

Властите в Южна Джорджия отхвърлиха съобщението за предполагаем птичи грип сред кралските пингвини след детайлно проучване на място, каза Меган Дюър, която ръководи Здравната мрежа за антарктическата дива природа към SCAR.

Стотици хиляди пингвини се струпват в гъсто населени колонии на Антарктида и близките острови, което улеснява лесното разпространение на вируса.

Природозащитниците са по-разтревожени за някои други видове, каза Ванстреелс. Множество морски слонове и морски котки починаха от птичи грип в Южна Джорджия след масовото измиране на животни от тези видове в Южна Америка. "Това е особено тревожно, защото Южна Джорджия е домът на над 95 на сто от световната популация на антарктически морски котки. Ако тази популация се срине, видът ще е в критично положение", каза той.
 
Антоанета Маркова/БТА