Противоречиви реакции за присъдата на Саддам
Противоречиви реакции за присъдата на Саддам / netinfo

Присъдата "смърт чрез обесване", която получи бившият иракски президент Саддам Хюсеин, предизвика противоречиви реакции по света, съобщиха световните медии.

Говорител на иракския премиер Нури ал Малики заяви, че "това е най-малкото, което Саддам заслужаваше". Иракският президент Джалал Талабани, който е на посещение във Франция, не пожела да коментира решението на Върховния трибунал на Ирак. Междувременно в родния град на Саддам - Тикрит, на 140 километра северно от Багдад, започнаха протести на местните хора срещу произнесената присъда.

Малкълм Смарт - директор на програмата на "Амнести Интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка отбеляза: "Ние очевидно съжаляваме за тази присъда. Не смятаме, че процесът бе честен. Съдът не бе безпристрастен. Не бяха взети адекватни мерки, за да се защити безопасността на адвокатите на защитата и свидетелите. Всеки човек има право на справедлив процес, дори когато е обвинен в престъпления от такъв мащаб, както е в случая със Саддам Хюсеин, а това не беше честен процес".

Бившият министър на петрола на Кувейт Али ал Багли смята, че присъдата срещу Саддам е "добра новина заради жестокостите, причинени от него на иракския народ и на съседите на Ирак през последните 35 години".

Според Миранда Сисънс от базиран в Ню Йорк международен център за правосъдие присъдата е "значима, но погрешна стъпка". Тя призовава съда да предприеме конкретни стъпки за коригиране на грешките при обжалването и посочва като основни грешки постоянното политическо вмешателство, пропуските в доказателствата и сериозни нарушения на честността на процеса.

Британското правителство приветства осъждането и смъртната присъда на Саддам Хюсеин за военни престъпления в Ирак, изказа се британския външен министър Маргарет Бекет от Индия.

Присъдата срещу Саддам е "важен етап за Ирак", посочва американският посланик в Ирак Залмей Халилзад. Ръководителят на втория по големина сунитски блок в парламента на Ирак Салех ал Мутлак осъди присъдата на Саддам Хюсеин и предрече още по-големи кръвопролития между сунити и шиити.

Присъдата на Саддам отразява оценката на цялата международна общност за бившия иракски диктатор, каза италианският премиер Романо Проди. Проди припомни обаче, че присъдата срещу Саддам трябва да стане повод за размисъл за смъртното наказание като цяло. "Колкото и жестоко да е престъплението, нашата традиция и нашата етика ни отдалечават от смъртното наказание" заяви Проди.

Франция се надява, че присъдата срещу Саддам няма да породи ново напрежение в Ирак, заяви френският външен министър Филип Дуст-Блази. "В настоящия климат на насилие в Ирак се надявам, че това съдебно решение няма да породи ново напрежение", каза дипломат номер едно на Франция. Той призова иракчаните независимо от тяхната религиозна принадлежност да проявят сдържаност. Дуст-Блази допълни, че решението на съда е решение на иракския народ. Той припомни, че мнението на Франция не ангажира това на ЕС, който е против смъртните присъди. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че Саддам трябва да отговаря за действията си, като всеки един гражданин или политически лидер.

Сапатеро също припомни, че ЕС не е благосклонно настроена към смъртното наказание. На ибероамериканската среща на високо равнище в уругвайската столица Монтевидео Сапатеро разкритикува остро и действията на "основните играчи" в Ирак и ги призова да признаят грешките си. Сапатеро отправи критики към американската политика и каза, че от военната интервенция в Ирак до днес ситуацията там само се е влошила. Той допълни, че главните действащи лица в Ирак имат нужда от нова стратегия, защото военната интервенция в Ирак вместо да донесе демокрация и стабилност в тази държава и да намали терористичните актове, е причинила точно обратното.

Руски политици и анализатори заявиха, че присъдата срещу Саддам Хюсеин е била нагласена да повлияе върху частичните избори за Конгрес в САЩ във вторник. Външното министерство в Москва се изказа по-предпазливо с предупреждение да не се допуска външно влияние върху процеса срещу бившия иракски диктатор. "Смятаме, че процесът срещу гражданин на която и да е държава, независимо от поста, който е заемал, е част от вътрешните работи на тази държава и той трябва да се води и приключва без външни влияния", се казва в изявление на говорителя на министерството Михаил Каминин.

Москва предупреди за "катастрофални последици" за Ирак, ако смъртната присъда срещу бившия иракски президент бъде изпълнена. Председателят на комисията по външната политика в руската Дума Константин Косачев заяви за, че ако Саддам бъде обесен, "за Ирак, който и без това е на ръба на разцеплението, би имало катастрофални последици".

Забранената египетска партия Мюсюлмански братя нарече Саддам Хюсейн по-малко зло от сегашните коалиционни войски в Ирак. Без всякакво съмнение Саддам Хюсейн бе тиранин и деспот, донесъл много страдания на Ирак и неговия народ. Той също така е виновен за бедствената ситуация, в която е сега страната. Но всички престъпления, извършени от Саддам Хюсейн за целия му престъпен живот, в никакъв случай не може да се сравняват с ужаса на престъпленията, извършени и извършвани от окупационните сили. Това заяви лидерът на партията Мохамед Махди Акеф.