Протести в Александрия след атентата срещу християни
Протести в Александрия след атентата срещу християни / снимки: Reuters

Стотици египетски християни протестираха днес срещу липсата на сигурност около църквите в страната, предаде ДПА. През новогодишната нощ терорист се взриви пред коптска църква в град Александрия и уби по различни данни между 17 и 21 души. Ранените са близо 80.

Министърът на здравеопазването Хатем ал Габали обясни разминаването на данните за жертвите с трудностите при идентифициране на загиналите. При протестите днес християните обвиниха властите, че не са обърнали сериозно внимание на заплахите на Ал Кайда за нападения срещу египетската християнска общност.

Отряди на полицията за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите, събрали се пред църквата „Вси Светии”, където бе извършен атентатът. При повишени мерки за сигурност днес бяха погребани някои от жертвите на взрива от изминалата нощ. Засилена е охраната на църквите в цялата страна. Президентът Мубарак каза, че в нападението са намесени чужди сили, съобщава БТА.

Протести в Александрия след атентата срещу християни
netinfo

Групировката „Ислямска държава в Ирак”, която заявява, че е свързана с Ал Кайда, обяви преди време, че ще извършва нападения срещу християните в Близкия изток. Екстремистите искат египетската Коптска църква „да освободи” две жени, приели според тях исляма и държани от Църквата принудително в лоното си. Групировката за пръв път отправи предупреждение към християните по цял свят, когато през октомври пое отговорността за вземането на заложници в багдадска църква. Операцията за освобождаването им завърши с 60 убити.

Нападението в Александрия бе заклеймено от съседните на Египет страни, от страните от Персийския залив и от ислямските институции.