Продължават израелските атаки в Газа
Продължават израелските атаки в Газа / снимкa: БГНЕС

Трима служители на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци УНРВА бяха ранени след като изстреляни от израелски танкове снаряди разрушиха комплекса на организацията в Газа, съобщи неин говорител, цитиран от АФП.

Сградата е била обстрелвана от израелски танкове и е горяла. В същата сграда са складирани и големи количества гориво, използвано за хуманитарната дейност на международната организацията и съществува опасност от вторичен взрив. Хуманитарната организация е прекратила временно дейността си. Служител на агенцията, пожелал да остане анонимен, съобщи, че складовете в комплекса били опожарени и „стотици тонове“ хуманитарна помощ били унищожени от пламъците.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който пристигна в Израел, рязко осъди действията на израелската армия заради обстрела на представителството на УНРВА.

Еврокомисарят по развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел заяви, че е „шокиран и ужасен от недопустимия израелски удар срещу сграда, в която се помещава агенция на ООН в Газа“, предаде АФП.

„Аз съм шокиран и ужасен от тази бомбардировка“, заявява еврокомисарят в комюнике. „Недопустимо е главната квартира на ООН в Газа да бъде обстрелвана от израелската артилерия“, допълва той и определя инцидента като много сериозен и налагащ „пълно и независимо разследване“.

По-късно през деня ракета, изстреляна от самолет, разруши помещенията на местна телевизия, които се намирали на 13-я етаж на едно от най-високите здания в град Газа. В същата сграда се намирали редакциите и офисите и на други местни и международни медии като телевизиите Фокс, Скай, Ер Те Ел и Ал Джазира. Ройтерс предаде, че служителите на агенцията, които работели на 12-я етаж на сградата, били евакуирани. Двама палестински журналисти, работещи за телевизията на Абу Даби, били ранени.

Израелски танкове се доближили на около стотина метра от дома на един от лидерите на Хамас в Газа, Махмуд ал Захар, който до лятото на миналата година бе министър на външните работи в палестинското правителство. Снаряд предизвикал пожар и в една от местните болници. Само днес при израелската операция са загинали най-малко 21 палестинци.

Засега не е известно дали това е спорадична операция или начало на нова фаза в офанзивата на Израел срещу Хамас. Досега командването на израелската армия отказваше да пристъпи към по-активни действия в град Газа, където въоръжените членове на Хамас познават по-добре терена и са способни да окажат сериозна съпротива, а това може да доведе до рязко увеличаване на жертвите сред израелските войници. Говорител на въоръжените сили заяви по радиото, че Израел вече е нанесъл "сериозен удар" на Хамас и сега политическото ръководство на страната трябва да реши дали да продължи офанзивата.

Рано тази сутрин палестински групировки изстреляха най-малко 16 ракети срещу Израел, съобщи ДПА. Няма жертви и поражения.

От началото на офанзивата на израелската армия на 27 декември са били убити 1070 палестинци, от които 355 деца, а повече от 5000 са били ранени, сочат последните данни, оповестени от началника на службите за спешна медицинска помощ в Газа Муавия Хасанейн.