Пробиват  150 м скала, за да спасят блокираните миньори в Нова Зеландия
Пробиват 150 м скала, за да спасят блокираните миньори в Нова Зеландия / снимка: Reuters

Спасителите се подготвят днес да започнат да пробиват отвор през 150 м скала в новозеландската каменовъглена мина Пайк Ривър на Южния остров, където експлозия блокира 29 миньори преди почти два дни, предаде Асошиейтед прес.

Директорът на компанията собственик на мината Питър Уайт заяви пред репортери, че отворът, широк 15 см, ще бъде пробит със сонда през следващите 16 до 24 часа, за да могат спасителите да вземат проби за равнищата на газ от голяма дълбочина. Сондажът ще се насочи към зона в центъра на мината, на около 200 м от мястото, където се намира главната вентилационна шахта. Нещо става долу но не знаем какво, призна Уитол. Продължава подземното горене, което генерира опасни газове, а опасните равнища на метан и въглероден окис означават, че все още не е безопасно за спасителните екипи да влязат в мината. 

Роднини на миньорите недоволстват от забавянето на спасителната операция. Ако зависеше от мен, щях сам да сляза долу, каза вчера пред телевизионните камери Лори Дрю, чийто 21-годишен син е под земята.   

Полицията смята, че миньорите се намират на около км 2 км в главния хоризонтален тунел.  Малко преди експлозията, предизвикана от възпламеняване на газ, спря токът в мината и тази повреда може би е създала проблеми с вентилацията и е допринесла за натрупването на газ. Повредата на електрозахранването продължи да пречи на спасителите и днес, макар че компресорите, които вкарват свеж сгъстен въздух по тръба в мината, работят. Никой обаче не отговаря на телефонната линия под земята.

Двама леко ранени миньори излязоха на повърхността часове след като взривът изби 108-метровата вентилационна шахта. Един от тях е използвал телефона, преди да излезе. Няма новини за останалите 29-има след експлозията около 15,45 ч. в петък. 

Близките на миньорите се събраха вчера в център на Червения кръст в Греймаут, за да получат информация, и очакват днес да бъдат транспортирани на територията на мината. След като посети роднините, премиерът Джон Кий каза, че не бива да губят надежда, като напомни за чилийските миньори. Сред блокираните миньори в новозеландсата мина, на възраст от 17 до 62 години, има австралийци и  британци.  

Австралия изпрати екип от експерти по минно сапсяване, а министър-председателката Джулия Гилард заяви в Лисабон по  време на срещата на НАТО: Знаем, че нашите новозеландски колеги правят всичко по силите си. Британският външен министър Уилям Хейг изрази съжалението си и заяви, че мислите му са заедно с изчезналите, техните семейства и приятели.

Макар че компанията "Пайк Ривър майн лимитед" е регистрирана в Нова Зеландия, основните собственици са австралийци, има и индийски акционери. Тя е най-голямата каменовъглена мина в страната. От 2008 г. разработва залежи от 58,5 млн. тона въглища - най-големите известни запаси в Нова Зеландия. Миннодобивният сектор в страната има репутация за добра сигурност - 181 загинали за 114 години, пише БТА. Най-голямата злополука е през 1896 г., когато 65 души загиват при газова експлозия в същото находище. Недалеч се намира мястото на една от най-тежките злополуки - подземна експлозия в държавната мина Стронгман през 1967 г., когато загиват 19  работници.