Президентът на Филипините се срещна с Путин, отправи критики към САЩ
Президентът на Филипините се срещна с Путин, отправи критики към САЩ / netinfo

Президентът на Филипините Родриго Дутерте срещна вчера за пръв път своя "герой", руския държавен глава Владимир Путин, и се възползва от случая да изнесе нова тирада по адрес на Съединените щати, съобщи Франс прес.

Двамата разговаряха в кулоарите на годишния форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в перуанската столица Лима, където този уикенд се събраха лидерите на 21 държави от региона.

Филипинският президент Дутерте обещал на Бог повече да не ругае

Двустранната среща, която продължи 45 минути, бе заснета с камера, след което акредитираните за събитието журналисти получиха достъп до видеото.

"Напоследък виждам как западни държави тормозят малки държави. Но не само това, те са също и много лицемерни", каза Дутерте.

Президентът на Филипините обяви, че страната му "се разделя" със САЩ

Президентът на Филипините се срещна с Путин отправи критики към САЩ
netinfo

"Преструват се, че ще тръгнат на война, но ги е страх да го направят. Ето това не им е наред на САЩ и компания. Водиха войни на толкова много места - във Виетнам, в Афганистан, в Ирак уж защото имали оръжия за масово унищожение, а накрая се оказа, че нямат", каза филипинският лидер.

Президентът на Филипините прати Обама „да върви по дяволите”

Преди да замине за Перу, Дутерте заплаши, че може да последва примера на Русия и да изтегли Филипините от Международния наказателен съд заради критиките на Запада срещу вълната от убийства в хода на неговата война срещу наркотиците.

Филипинският президент нарече Обама "кучи син" и показа среден пръст на ЕС

"Ако Русия и Китай решат да създадат нов световен ред, аз ще съм първият, който ще се присъедини към него", каза той тогава.

Източник: БТА