Президентът на Филипините обяви, че страната му се разделя със САЩ
Президентът на Филипините обяви, че страната му се разделя със САЩ / БГНЕС

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му "се разделя" със САЩ и става съюзник на Китай. Манила и Пекин се договориха да решат чрез преговори териториалния си спор в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

Президентът на Филипините прати Обама „да върви по дяволите”

Пред китайски и филипински бизнесмени - участници във форум, състоял се в сградата на китайския парламент, Дутерте, който е на посещение в Китай, заяви, че обявената от него "раздяла" важи и за военната област, и за икономиката. "Америка изгуби", каза той пред присъстващите, посрещнали думите му с ръкопляскания. Във форума участваше и вицепремиерът на Китай Чжан Гаоли.

Филипинският лидер заяви, че възприема "идеологическото течение" на Китай и че може би ще замине и за Русия, за да разговаря с президента Владимир Путин и да му каже, че сега вече има три страни, "които са против света - Китай, Филипините и Русия".

Филипинският президент нарече Обама "кучи син" и показа среден пръст на ЕС

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "объркан" от изявленията на Дутерте и ще поиска разяснения какво точно има той предвид. В края на тази седмица в Манила на посещение ще бъде Дениъл Ръсел, висш американски дипломат, отговарящ за Азия и района на Тихия океан.

Източник: БТА