Филипинският президент нарече Обама кучи син и показа среден пръст на ЕС
Филипинският президент нарече Обама кучи син и показа среден пръст на ЕС / Guliver/Getty Images

Филипинският президент Родриго Дутерте засипа с обиди Европейския съюз - поредното му оскърбление към международната общност, която упреква за критиките към кървавата му кампания срещу престъпността, предаде Франс прес.

Дутерте завърши тирадата си, показвайки среден пръст на Европейския парламент, който осъди вълната от екзекуции без съд и присъда и от убийства на Филипините.

На тях им казвам "Я си . . . Правите това, за да изкупите греховете си", заяви снощи той в град Давао, използвайки популярна ругатня, в изказване, излъчено от телевизия Ей Би Ес-Си Би Ен.

Президентът на Филипините обяви "положение на беззаконие" след атентат

Предизвикващият полемика 71-годишен адвокат е отправял обиди в същия дух и към други международни институции като ООН. Освен това си позволи да нарече американския президент Барак Обама "кучи син". През май Дутерте беше избран за президент, обещавайки за шест месеца да изкорени наркотрафика дори ако трябва да избие хиляди престъпници. От встъпването му в длъжност в края на юни досега са били убити около 3000 души, една трета от тях от полицията, а останалите - от неустановени извършители, сочи полицейската статистика.

В неделя Дутерте обяви, че ще трябва да удължи кампанията срещу престъпността с половин година, тъй като проблемът с дрогата се е оказал по-тежък, отколкото очаквал.

Защо филипинският президент нарече посланика на САЩ "гей" и "кучи син"

Миналата седмица Европарламентът изрази безпокойство от "извънредно големия брой убити хора при полицейски операции" и призова Манила незабавно да предприеме разследване на убийствата.

Дутерте спомена специално Франция и Великобритания, които окачестви като "лицемерни".

Колониалните предци на европейските депутати са избили хиляди араби и други народи. Те поучават останалите, за да притъпят чувството си за вина. Кого съм убил? Ако това изобщо е вярно, 1700 души. Кои са те? Престъпници. Вие наричате това геноцид? И Европейският съюз има наглостта да ме осъжда!, възмути се Дутерте, показвайки среден пръст в подкрепа на думите си.

Източник: БТА