Защо филипинският президент нарече посланика на САЩ гей и кучи син
Защо филипинският президент нарече посланика на САЩ гей и кучи син / Guliver/Getty Images

Филипинският президент Родриго Дутерте, известен с грубия си език, предизвика нова полемика и недоумение във Вашингтон, като нарече посланика на САЩ "хомосексуалист" и "кучи син", предаде Франс прес.

В отговор американското правителство поиска обяснения.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо заяви, че филипинският шарже д'афер Патрик Чуасото е бил извикан за "разговор". "Искахме да схванем по-добре защо е било направено това изявление" на Дутерте, каза тя.

Президентът на Филипините със скандално изказване за журналистите

Филипинското външно министерство обаче увери, че двустранните отношения "остават силни".

Новият филипински президент, чийто цветист език и стил рязко се различават от тези на предшествениците му, направи хомофобските си изказвания в петък, говорейки за посланика на САЩ Филип Голдбърг в телевизионно предаване, отбелязва АФП.

"Както знаете, водя битка с посланика (на държавния секретар Джон Кери, бел. на АФП). С неговия хомосексуален посланик, кучия му син. Писна ми вече от него", каза Дутерте на разпространения в архипелага тагалски език.

71-годишният адвокат бе избран на поста през май след популистка и скандална кампания, по време на която не спря да отправя обиди срещу политическите си противници и дори срещу папа Франциск, когото също нарече "кучи син", тъй като визитата му предизвика задръствания в Манила, отбелязва Франс прес. Тогава Дутерте се скара за първи път с американския посланик, който наред с австралийския си колега бе разкритикувал остро скандална шега на кандидата за висшия пост по повод изнасилването и убийството на австралийска монахиня през 1989 г.

Сприхав и невъздържан, Дутерте заплаши в отговор, ако бъде избран, да скъса отношенията с Вашингтон и Канбера. Според него Голдбърг "се е намесил в изборите", което не подобавало на дипломата.

Филипините са сред най-близките съюзници на САЩ в Югоизточна Азия, припомня АФП. Скандалът избухна на фона на подкрепата на Вашингтон за Манила в териториалните й спорове с Китай в Източнокитайско море.

Източник: БТА