/ iStock/Getty Images
"Румъния се превръща в сметището на Европа. Отпадъци от Африка се внасят в страната", пише румънският в. "Евениментул зилей". Изданието отбелязва, че законодателството затруднява действията на прокурорите по този проблем.

На пристанище Констанца бяха открити над 1000 тона отпадъци, транспортирани от Германия. Прокурорът Теодор Ница, един от експертите по екологични престъпления, разкри, че в Румъния пристигат отпадъци и от Африка. "Ситуацията е по-тежка, отколкото изглежда", коментира всекидневникът.

Изданието отбелязва, че от март досега на черноморското пристанище са открити 1800 тона отпадъци, включително домакински електроуреди, транспортирани от Германия, но и отпадъци, идващи от Африка. Прокурорът посочва, че незаконен трансфер на отпадъци се извършва също чрез сухопътен или въздушен транспорт и че "има много пари в играта".

Боклук за милиарди: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия (ВИДЕО)

Той отбелязва, че внесените изменения в Наказателно-процесуалния кодекс на практика затрудняват дейността на прокурорите при разследването на подобни случаи.

Вестник "Ромъния либера" съобщава, че стотици учители напускат образователната система ежегодно. Според статистически данни на министерството на образованието през настоящата учебна година, когато часовете се провеждаха предимно онлайн, са напуснали повече титулярни преподаватели, отколкото миналата учебна година - 375 през учебната 2020-2021 г. спрямо 264 през 2019-2020 г. Същевременно над 900 учители са излезли в неплатен отпуск, посочва вестникът.

В. "Журналул национал" цитира министъра на образованието Сорин Къмняну, който съобщи вчера, че вероятно всички ученици в Букурещ ще могат да се върнат физически на училище от утре, след като степента на заболеваемост от COVID-19 в столицата спадна под 1 на 1000 души. Очаква се решение по този въпрос да бъде взето на заседание на Градския комитет за извънредни ситуации днес.

Същевременно министърът съобщи, че над 50% от учителите в Румъния са се ваксинирали, но няма точни данни затова, защото някои от тях са получили имунизация по време на ваксинационните маратони или в drive thru центрове. "Трябва да стигнем до 70 процента", добави министърът. В образователната система има около 350 000 служители, отбелязва изданието.

Къмпяну посочи още, че над 47 000 ученици са се ваксинирали, от които 11 000 ученици на 16 години, 14 000 на 17 години и над 23 000 на 18 години. По думите му степента на заразяване сред учениците е много малка, но все пак съществува, затова трябва да се спазват правилата.

"Уникален експеримент в Румъния. Музей на пандемията ще бъде открит в Букурещ", пише в. "Ромъния либера". Според организаторите експозицията "Крехки идентичности - Музей на пандемията" дава глас на личните емоции, предизвикани от пандемията. Тези емоции са изразени чрез различни предмети, превърнали се в миниатюрни дневници, които изразяват новата реалност, в която живеем, посочват те. Експозицията може да се види безплатно в периода 22 май-4 юли 2021 г., но за да се избегнат струпвания, посещенията изискват предварително записване онлайн, уточнява вестникът. 
БТА