/ БГНЕС
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изпрати от Брюксел, където е на посещение, послание по повод годишнината от рождението на Гоце Делчев, съобщават македонските медии.

"Тази година се навършват 150 години от рождението на Гоце Делчев, век и половина почит и слава на живота и делото на великия човек на македонското национално революционно дело.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: България да се извини и да обещае, че няма да ни блокира за ЕС

"Днес, на 4 февруари, в деня на рождението на Гоце Делчев, си спомняме и отдаваме почит на историческия му принос за създаването на македонската държавност. Като вдъхновител и водач на македонската революционна организация Гоце Делчев винаги призоваваше към единство и сплотеност на всички граждани, независимо от тяхната религиозна, етническа или политическа принадлежност, за политическите предизвикателства пред въпроса за създаване на самостоятелна държава", заяви Ковачевски.

150 години от рождението на Гоце Делчев

"Гоце Делчев издигна най-високо своя интернационален и космополитен възглед с мисълта "Разбирам света само като поле за културна надпревара на народите". Това негово послание до днес не е изгубило своята актуалност и нарежда Делчев в редовете на световните хуманисти. Идеалите и стремежите на Делчев са наше общо задължение да продължим да градим държавата като демократична и икономически развита страна", пише в посланието си премиерът на РМС.
БТА