Премиерът на Йордания подаде оставка
Премиерът на Йордания подаде оставка / снимка: Reuters

Премиерът на Йордания Аун ал Хасауне е подал оставка, съобщиха йордански медии и източници от правителството, цитирани от ДПА.

Според вестник "Ал Кудс ал Араби" Хасауне е внесъл оставката си в кралския дворец. Той не е съобщил мотиви за внезапното си оттегляне, но приближен до него източник се позова на усилията на кралския двор да попречи на опитите му да въведе демократични реформи в Йордания.

Източници твърдят, че в частен разговор премиерът се обявил против спорния избирателен закон, който според тях е бил наложен на правителството от кралския дворец и е довел до оставката на министъра на правосъдието Салим аз Зуби.

Аун ал Хасауне, бивш заместник-председател на Международния съд, бе назначен от крал Абдула Втори за премиер на Йордания в края на миналата година със задачата да оглави процеса на реформи в кралството, предава БТА. Бившият магистрат затопли отношенията с групировката "Мюсюлмански братя" и се опита да включи опозицията в управлението.

Оставката на Хасауне е четвъртата промяна във върха на йорданското правителство от началото на Арабската пролет, припомня ДПА.