Пожари продължават да бушуват в Испания и Франция
Пожари продължават да бушуват в Испания и Франция / снимкa: БГНЕС

Повечето от основните пожари в Испания, унищожили досега над 17 000 хектара, тази сутрин бяха овладени, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

В Арагон (Североизточна Испания) - най-засегнатият район в провинция Теруел с повече от 11 700 унищожени хектара, пет от седемте регистрирани пожара днес бяха овладени, съобщи местното правителство. Друг пожар се смята за потушен, но още един остава активен.

Ако метеорологичните условия се запазят, правителството ще смята за ограничени всички пожари в региона. В провинция Куенка в източната част на Кастилия Ла Манча, един от двата действащи пожара снощи е бил стабилизиран, заяви говорител на местното правителство. Размерът на щетите все още не е ясен, но пожарът е бил ограничен в периметър от 2000 хектара. Другият голям пожар в района, който първоначално бил ограничен в периметър от 1000 хектара, тази сутринта все още бил активен, но пожарникарите се надяват да го овладеят, уточни говорителят. Пожарът в Мохакар, който изпепели 2600 хектара, е на път да бъде овладян.

С пламъците се борят хиляди пожарникари и доброволци, както и над 30 самолети и хеликоптери. Температурите в източната част на страната достигнаха 44 градуса по Целзий, но се очаква в идните дни да спаднат, съобщи на уебсайта си националната метеорологична служба. 

Един от пожарите в южната част на френския остров Корсика продължава да се разраства и днес, заяви ръководителят на пожарникарите, пише БТА. Три самолета за гасене на пожари и един хеликоптер се борят с огъня още от сутринта в североизточната част на Сартен, Южна Корсика. Над 5000 хектара растителност са изгорели от онзи ден насам при трите огромни пожара, бушуващи в Южна Корсика, припомня АФП. Според местните власти повечето от пожарите са подпалени умишлено. Вчера и днес на острова са задържани двама предполагаеми подпалвачи.

В Гърция, която през 2007 г. преживя много тежки пожари, при които загинаха 77 души, положението сега е по-спокойно. Съобщава се само за два пожара - единият близо до Йерапетра, югоизточно от остров Крит (Южна Гърция), който според огнеборците е почти угасен, и в Беотия, близо до Ливадия (Централна Гърция), който от части вече е под контрол.

Липсата на горско управление и безразборното застрояване по крайбрежието на Средиземно море и около големите градове влошават ситуацията, благоприятствана от високите температури и сухите климатични условия, отбелязва АФП. Пожарите тази седмица обхванаха Южна Франция, Гърция, Италия, Иберийския полуостров и Алжир.