Повече от един на всеки десет по света е платил подкуп през 2007 г.
Повече от един на всеки десет по света е платил подкуп през 2007 г. / netinfo

Повече от един човек на всеки десет по света е платил подкуп през изминалата 2007 г., за да получи достъп до дадена услуга. Парламентите, политическите партии, полицията и съдилищата са институциите, които мнозинството от хората по света възприемат като най-корумпирани.

Тези данни се съдържат в доклад на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", разпространен днес в Берлин. Данните в доклада, озаглавен "Барометър на глобалната корупция за 2007 г.", са изготвени на базата на допитване сред 63 199 души от 60 държави по света, предадоха световните агенции.

Данните в доклада са представени в три раздела, в които държавите са подредени в седем групи. България е в третата група – „ЕС плюс", съставена от повечето страни членки на ЕС плюс Исландия, Норвегия и Швейцария.

В първия раздел на доклада се отчита процентът на хората, които признават, че през изминалата година са получили достъп до дадена услуга, след като са заплатили подкуп. Средно в групата "ЕС плюс" 5 процента от гражданите са платили подкуп, за да им бъде извършена услуга. В България само 7 процента от анкетираните признават, че са платили рушвет. За сравнение в Гърция процентите са 27, в Литва 29, а в Румъния 33. В тази група с най-нисък процент - 1 процент – са Австрия и Исландия.

В балканските държави средно 12 процента от гражданите са дали рушвет през 2007 г., като най-висок е процентът в Албания (71 процента), а най-нисък в Босна и Херцеговина (5 процента).

Във втория раздел на доклада анкетираните над 63 000 души по света са оценили начина, по-който техните правителства се справят с корупцията. В групата "ЕС плюс" средно 28 процента от анкетираните са изразили мнение, че техните правителства водят резултатна борба с корупцията, а според 60 процента властите трябва да положат повече усилия. В България 14 процента от населението смятат, че усилията на правителството да се пребори с корупцията са ефикасни, а 72 процента са на обратното мнение. Подобна е ситуацията в Литва и Италия, където 9 и 21 процента съответно смятат, че правителството се бори достатъчно ефективно с корупцията, а 77 и 70 процента са на противоположното мнение.

Като цяло най-голям песимизъм относно ефективността на властите в борбата с корупцията проявяват държавите от групата "ЕС плюс" и северноамериканците, а най-големи оптимисти са африканските държави, въпреки че в Африка корупцията е най-разпространена, отбелязва Ройтерс.

В раздела за най-корумпираните сектори и институции гражданите на страните от групата "ЕС плюс" смятат, че най-корумпирани са политическите партии. Те получават средна оценка от 3,7 по петобална скала, в която оценката 1 означава напълно некорумпиран, а оценката 5 означава крайно корумпиран. Гражданите на страните от групата "ЕС плюс" са дали на полицията и здравеопазването оценка за корумпираност 2,7, а на парламента и медиите - 3,2. Съдебната система е оценена с 2,9.

В България политическите партии получават оценка за корумпираност 4,3, в Италия - 4,2, в Гърция - 4,1, в Литва - 4, а в Румъния - 3,9. Парламентът в България е с оценка 4,2 за корумпираност, полицията - 4, медиите - 3, здравеопазването 4,1, а съдебната система - 4,3. В Румъния оценките за корумпираност на тези сектори и институции са съответно 3,9 (парламент), 3,7 (полиция), 2,8 (медии), 3,7 (здравеопазване) и 3,8 (съдебна система). В Гърция оценките са съответно 3,4 (парламент), 3,3 (полиция), 3,7 (медии), 3,5 (здравеопазване) и 3,6 (съдебна система).

Като цяло във всички наблюдавани от "Трансперънси интернешънъл" 60 страни 25 процента от хората, които са имали контакт с полицията, е трябвало да заплатят рушвет на полицаи, отбелязва Франс прес. Магистратите искат и получават подкупи, за да ускорят или забавят дадено дело, или за да променят хода му, се казва в доклада. Най-фрапантни примери в това отношение са Пакистан и Русия.

"Докладът илюстрира ясно, че много често гражданите трябва да отделят средства от спечелените от тях с тежък труд пари и да платят, за да им бъде извършена дадена услуга, която по принцип трябва да бъде безплатна", заяви Югет Лабел, президентка на "Трансперънси интернешънъл", при представянето на доклада в германската столица. /БТА/