/ Gulliver/Getty Images
Русия може да предложи на Северна Корея възобновяване на шестстранните преговори, съобщава японска телевизия
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекоси границата и влезе в Русия на път за първата си среща с президента Владимир Путин в пристанищния град Владивосток, предаде АП.

На гарата в пограничното селище Хасан Ким е бил посрещнат с цветя, хляб и сол. Севернокорейският ръководител бил очакван от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, от губернатора на Приморския край, руския посланик в КНДР и генералния консул на Северна Корея в Приморския край.

Путин и Ким се срещат в четвъртък

В селището Ким е посетил Дома на руско-корейската дружба, след което бронираният му влак е продължил пътя си към Владивосток, посочва ТАСС.
 
На утрешната среща на върха във Владивосток Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС. Позовавайки се на висш руски правителствен източник, телевизията отбеляза, че понастоящем такъв въпрос се обсъжда. По данни на Ен Ейч Кей Русия вече е уведомила за намерението си САЩ и Китай.
 
Сестрата на Ким Чен-ун пристигна във Владивосток за срещата Путин-Ким

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров с участието на Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ бяха преустановени през 2008 г. по искане на Пхенян.
 
Главната тема в разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на първата им лична среща ще бъде мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров и гарантирането на сигурността в Североизточна Азия като цяло. Планирано е двамата ръководители да обсъдят също различни аспекти на двустранните отношения, включително в политическата, икономическата и културно-хуманитарната сфера.
 

Междувременно се разбра, че Ким Чен Ун няма да бърза да си тръгва от Владивосток след срещата с Путин. Севернокорейският лидер ще остане в руския град до събота, пише РИА Новости. Той ще прекара 26 април в Русия и ще замине с бронирания си влак обратно към Северна Корея на 27 април сутринта.

Очаква се Ким да посети океанариума във Владивосток, както и други обекти.
БТА