/ Gulliver/Getty Images
Португалското правителство официално предложи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за втори мандат начело на организацията, предаде ДПА.

Гутериш ще изпълнява задълженията си "с безпристрастност, компетентност и умение за диалог", отбеляза вчера португалският премиер Антониу Коща в Туитър.
Коща каза, че е изпратил писмо за номинирането на Гутериш до председателите на Общото събрание на ООН и на Съвета за сигурност.

"Генералният секретар приема с благодарност и смирение тази подкрепа и ще направи всичко по силите си да бъде достоен за това доверие", каза говорител на Гутериш пред репортери в Ню Йорк.

Седемдесет и една годишният Гутериш, който ръководи ООН от началото на 2017 г., вече уведоми председателя на Общото събрание по-рано тази година, че е готов за втори мандат. Сегашният му мандат изтича в края на годината.

За момента той няма потвърдени съперници за поста. По традиция решаващ глас при назначението имат петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност с право на вето: САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция.

Критици недоволстват, че процедурата за назначаване на шеф на ООН не е достатъчно прозрачна и настояват жена да оглави организацията, за първи път от повече от 70 години.
БТА