Португалското правителство обяви тревога заради коронавируса
Португалското правителство обяви тревога заради коронавируса / БГНЕС
Правителството на Португалия обяви състояние на тревога, за да може да мобилизира Гражданската защита, полицията и армията в усилията за овладяване на епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Министрите на вътрешните работи и на здравеопазването решиха да обявят тревога в цялата страна, за да могат Гражданската защита и силите за сигурност да са готови да се намесят", обяви социалистическото правителство в изявление след протеклото през изминалата нощ заседание на кабинета.

Чехия забранява достъпа до територията си на чужденци без местожителство

За ограничаване на разпространението на коронавируса правителството на Португалия предприе редица извънредни мерки като затваряне на забавачниците, училищата и университетите за най-малко един месец. Работещи, на които ще се наложи да останат в къщи, за да се грижат за децата си, ще получават две трети от заплатата си, като сумата ще се поделя между работодателя и държавата.

Външно пусна списък на рисковите дестинации с коронавирус

Освен това се затварят временно нощните клубове, на пътниците от туристически кораби се забранява да слизат в португалски пристанища, а посещенията в старчески домове се преустановяват.

Собствениците на барове и ресторанти ще трябва да намалят капацитета на залите си с една трета, за да не се налага клиентите да седят твърде близо едни до други. По същата причина търговските центрове и супермаркетите ще трябва да ограничат посещаемостта.

По официални данни от вчера в Португалия са потвърдени 78 заразени с новия коронавирус от общо 637 съмнителни случая. Починали няма.
БТА