Порошенко: Украйна води истинска война с Русия
Порошенко: Украйна води истинска война с Русия / снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната му води истинска война с Русия и добави, че очаква скорошно настъпление, предаде Франс прес.

"Това не е борба срещу подкрепяни от Русия сепаратисти, а си е истинска война с Русия. Фактът, че заловихме войници от руските специални части, е солидно доказателство за това", каза Порошенко в интервю за Би Би Си.

Вчера Украйна показа на журналисти двама предполагаеми руски войници, представени като членове на руските специални части, които са били заловени в източната част на страната. Украинци, европейци и американци постоянно осъждат присъствието на руски редовни военни части в Източна Украйна, помагащи на сепаратистките бунтовници, което Москва категорично отрича.

Киев показа пленените в Източна Украйна руски войници (СНИМКИ)

Въпреки наличието на многобройни независими наблюдатели и журналисти, няма убедителни доказателства за мащабите и продължителността на руското дислоциране, отбелязва АФП. "Смятам, че подготвят настъпление и мисля, че трябва да сме готови. Няма да им дадем никакъв повод да подновят провокациите. Отговорността ще си е изцяло тяхна", каза Порошенко. Украинският президент добави, че няма доверие на руския си колега Владимир Путин, но няма друг избор освен да даде шанс на дипломацията.

Киев твърди, че са заловени руски офицери в Източна Украйна

"Съмнявам се освобождаването на териториите ни да може да стане с военни средства", каза той, говорейки за териториите под бунтовнически контрол в Източна Украйна.

Путин: Война с Украйна е невъзможна, живейте спокойно

Порошенко съобщи, че в украинския конфликт са загинали 1800 украински войници и близо 7000 мирни жители, предаде ТАСС. По данни на ООН във въоръжения конфликт в Украйна от 16 април 2014 г. са загинали 6116 души, а почти 15 500 са ранени. Мисията на ООН за наблюдение правата на човека в Украйна и Световната здравна организация смятат, че действителният брой на загиналите е значително по-висок. Статистиката на ООН се води въз основа на информациите, предоставяни от украинските власти, както и от медицинските заведения на Донецка и Луганска област, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА