Путин: Война с Украйна е невъзможна, живейте спокойно
Путин: Война с Украйна е невъзможна, живейте спокойно / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отговаря на въпроси, зададени от гражданите, в пряк телевизионен и радиоефир. "Пряката линия" се излъчва от телевизиите "Първи канал", "Русия 1", "Русия 24", от радиостанциите "Маяк", "Вести Еф Ем" и "Радиото на Русия".

Ситуацията в Украйна

Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски, опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна предаде Ройтерс. "На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма", заяви Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на въпроси на граждани.

Путин каза, че Киев изолира Донбас от Източна Украйна, като изключва населението му от националната финансова система. Президентът опроверга слуховете, че украинският му колега Петро Порошенко е поискал от Русия да вземе Донбас - въгледобивния район, където избухна проруският сепаратистки бунт миналата година.

Путин изрази съжаление, че Порошенко не се е вслушал в съвета му да не предприема силови действия в Югоизточна Украйна. Нямаме намерение да се месим, не е наша работа да налагаме на Украйна едно или друго поведение, но имаме право да изкажем мнението си и да обърнем внимание върху необходимостта да се спазват Минските споразумения.

Путин увери жител на близкия до границата с Украйна руски град Гуково, че се ръководи от позицията, че война с Украйна е невъзможна. "Живейте спокойно", каза той в отговор на негов въпрос.

Политическата ситуация в една или друга страна се променя, а народът остава. Украинският народ ни е много близък. Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ, отбеляза Путин.

Световните лидери, които няма да са в Москва за Деня на победата

Руският президент уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно.

"Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той. "За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията, съобщава Асошиейтед прес. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

Санкциите срещу Москва

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Путин също така припомни, че през 90-те години Русия се е отворила изцяло и е очаквала и към нея да се отнесат така, съобщава още ТАСС. По думите му Западът първоначално е ръкопляскал на Борис Елцин, но когато той е заявил позицията на Русия по отношение на Югославия, "са насъскали всички кучета срещу него". Щом заявявахме позицията си и интересите си, веднага се натъквахме с достатъчно остра реакция, каза Путин. "Но това не значи, че трябва да се цупим, да се сърдим на когото и да било, да стоим настрана, да се изолираме", добави той.

Новите заплахи за развитието на Русия при днешния силен натиск отвън върху страната

Страната ни е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено, добави руският държавен глава. "Има много заплахи, които няма как да предскажем", призна той. "Но запазим ли стабилната вътрешнополитическа ситуация, запазим ли консолидацията на обществото, която виждаме днес, никакви заплахи не са нищо за нас", убеден е Путин. Така президентът отговори на въпрос какви нови заплахи за развитието на Русия вижда при днешния силен натиск отвън върху страната, по-специално чрез антируските санкции, пояснява ТАСС.

Убийството на Борис Немцов

Путин нарече убийството на опозиционера Борис Немцов "трагично и позорно", предаде Асошиейтед прес. Руският президент похвали правоохранителните органи за това, че са арестували предполагаемите извършители само дни след убийството. Той заяви обаче, че не знае дали ще е възможно да бъде проследен главният организатор.

За групировката "Ислямска държава"

Групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" не заплашва пряко Русия, но специалните служби наблюдават присъединилите се към нея руснаци и граждани на други страни от ОНД, заяви Владимир Путин.

Руският президент каза, че пряка заплаха за страната няма, но буди тревога фактът, че в редиците на организацията има руски граждани. Путин отбеляза, че тези руснаци се обучават на териториите, контролирани от "Ислямска държава", а после може да се върнат в Русия. Отчитаме това и се подготвяме. Не мога да кажа, че знаем всички поименно, но знаем приблизителния им брой, къде воюват и къде се обучават, допълни той.

Франция и отказът да й достави военни кораби "Мистрал"

Русия няма да иска от Франция неустойки за отказа да й достави бойни кораби "Мистрал", но извършените авансови плащания трябва да бъдат върнати, заяви Путин. Той подчерта, че отказаната доставка на корабите "Мистрал" по никакъв начин не е повлияла върху отбранителната способност на Русия. Навремето сключихме тези договори преди всичко, за да подпомогнем нашите партньори и да осигурим натоварване на корабостроителниците им, обясни Путин.

Той добави обаче, че отказът да бъдат доставени корабите поражда съмнение в надеждността на партньорите от НАТО, "които губят част от суверенитета си". Тази надеждност е под въпрос и ние, разбира се, ще отчетем това в хода на по-нататъшното си сътрудничество и военно-техническо взаимодействие, добави Путин.

Нацизмът и сталинизмът

Не е възможно да се поставят на една плоскост нацизмът и сталинизмът, заяви Путин.

По думите му "нацистите пряко, открито и публично са обявили като една от целите на своята политика унищожаването на цели етноси - евреи, цигари, славяни". После той добави, че "при цялата уродливост на сталинския режим, при всички репресии, при всички заточения на цели народи все пак този режим никога не си е поставял задачата за унищожение".

Все пак руският президент призна, че след Втората световна война СССР се е опитал "да наложи на източноевропейските страни своя модел на развитие" и го е правел "със сила", което според Путин е било неправилно. "Впрочем, по подобен начин се държат сега и американците, опитвайки да наложат своя модел практически на целия свят", заяви руският президент и предрече, че САЩ също ще претърпят неуспех.

Доставката на руските системи за ПВО "Ес-300" за Иран

Владимир Путин каза, че гъвкавата и доброжелателна позиция на Иран, желанието му да се споразумее със Запада за ядрените си програми са обусловили решението му да поднови изпълнението на договора за доставката на руските системи за ПВО "Ес-300" за Техеран, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Руският президент подчерта, че Москва ще продължи да работи съгласувано с партньорите си в САЩ по преговорите с иранците.

"Сега, с напредъка по иранската ядрена линия - а той е очевидно положителен, - не виждаме никаква причина да продължим да спазваме едностранно забраната (за доставка на "Ес-300")", каза той. Путин подчерта, че с тези ракетни комплекси Иран ще бъдат сдържащ фактор в Близкия изток предвид ситуацията в Йемен и те няма да са заплаха за Израел, защото са отбранителни. Той отбеляза, че доставката им не противоречи на международното ембарго, вкл. оръжейно, срещу Иран.

Владимир Путин обеща, че Русия ще координира със западните си партньори действията си по отношение на "санкционния списък, предвиден от съответните резолюции на ООН" за Иран, съобщи ТАСС.

Руският президент е в студиото на "Пряка линия" в комплекса "Гостиний двор", откъдето отговаря на въпроси, зададени от гражданите, в пряк телевизионен и радиоефир. За седмица бяха събрани 2 486 000 запитвания към държавния глава - повече, отколкото преди година чак до края на програмата, предаде ТАСС.

"Пряката линия" се излъчва от телевизиите "Първи канал", "Русия 1", "Русия 24", от радиостанциите "Маяк", "Вести Еф Ем" и "Радиото на Русия". На сайта на предаването и в ефира на Обществената телевизия е осигурен и жестомимичен превод. В студиото са поканени политици, обществени дейци и герои от нашумели телевизионни предавания. Сред гостите са по-специално бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов и кинорежисьорът Карен Шахназаров.

Зрителите от студиото имат възможност също да зададат въпроси, но основно внимание ще бъде отделено на питания от обикновени граждани, които ще огласяват водещите.

Рекордът на "пряката линия" датира от 2013 г., когато Путин отговаря на въпроси 4 часа и 48 минути. Миналата година разговорът трая 3 часа и 56 минути, напомня ТАСС.

Днешната "пряка линия" е вече 13-а за Путин, откакто заема висши постове в руската държава - президент и министър-председател.

Въпроси към руския държавен глава се приемат до края на предаването от всички точки на страната по телефона, чрез sms-и и чрез интернет сайтове.

Източник: БТА