Полша одобри споразумението със САЩ за американската ПРО
Полша одобри споразумението със САЩ за американската ПРО / снимкa: БГНЕС

Полското правителство одобри с постановление договореното миналата седмица между Полша и САЩ споразумение за разполагане на американски ракети прехващачи на полска територия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки полския вицепремиер Гжегож Схетина.

Днес в Полша пристига американският държавен секретар Кондълиза Райс, която утре ще подпише споразумението с министъра на Полша на външните работи Радослав Шикорски.

След официалното подписване споразумението трябва да бъде одобрено и от парламента. Партиите Гражданска платформа на премиера Доналд Туск и опозиционната Право и справедливост одобряват договора, така че не се очаква парламентът да я отхвърли. После договорът трябва да бъде подписан и от президента Лех Качински.

По силата на документа в края на 2008 г. в село Реджиково в Полша, ще започне изграждането на база, където ще бъдат разположени американските ракети прехващачи. Те са елемент от американския противоракетен щит в Източна Европа. В Чехия САЩ вече успяха да договорят разполагането на радарна станция, която е също елемент от системата за ПРО. /БТА/