/ / iStock/Getty Images
Президентът на Сенегал Маки Сал, който в момента председателства Африканския съюз, призова Брюксел да предостави известна възможност на африканските страни да плащат за внос на зърнени култури и торове от Русия въпреки санкциите на ЕС, изключващи руските банки от международните платежни системи, предава европейската редакция на Politico.

„Искаме да платим, но става невъзможно. Затова искаме от европейците същия механизъм като за газа и петрола“, заяви Сал в интервю пред Le Journal du Dimanche.

Брюксел не наложи санкции върху износа на руски зърнени култури или торове за страни извън ЕС, но изключи няколко руски банки, включително Сбербанк, от международния платежен механизъм SWIFT. Правилата на ЕС обаче оставят известна възможност на страните да извършват плащания към Русия за друг внос, като газ.


Миналия месец Сал каза на среща на лидерите на ЕС, че санкциите срещу руската финансова система и трудностите при намирането на застрахователи заплашват вноса на зърнени храни и торове в Африка. След срещата си с руския президент Владимир Путин по-рано този месец, той отново настоя, че западните санкции ще допринесат за продоволствената криза.

Този проблем беше обсъден и по време на двустранна среща в Париж между Сал и френския президент Еманюел Макрон миналата седмица. Тогава Макрон каза на Сал, че прекъсванията на доставките нямат нищо общо със санкциите на ЕС, разкри служител на Елисейския дворец.

Както отбелязва Politico, призивът на Сал идва в момент, когато руската военноморска блокада на Черно море задържа повече от 20 милиона тона зърно от световните хранителни доставки, а ООН, Брюксел и Вашингтон се опитват да отключат ситуацията.

Сал каза, че Сенегал не зависи от вноса на зърно, но предупреди, че недостигът на торове ще окаже влияние върху местното производство.

„Дестабилизацията на Африка поради глада е толкова важна, колкото и изходът от войната в Украйна днес“, предупреди африканският лидер.

Продоволствената криза ще бъде на дневен ред, когато лидерите на ЕС се срещнат в четвъртък и петък в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители са готови отново „да отблъснат пропагандата на Москва“ и да заявят, че „Русия е единствената отговорна за настоящата продоволствена криза“.