Българска полярна експедиция
Българска полярна експедиция / netinfo
С няколко последователни наздравици с шампанско ще посрещнат Новата 2019 година участниците в 27-та Българска полярна експедиция. Тази година в състава на експедицията участват и учени от Колумбия, Кипър и Монголия. С новогодишните наздравици на Ледения континент ще бъдат спазени традициите на всяка една страна. В полунощ полярниците ни ще поздравят и своите испански съседи на Антарктида.
 
Първата тапа от шампанското ще гръмне в 13:00 ч. на брега на Южния океан и с нея полярниците ще отбележат посрещането на Нова година в Монголия. Наздравицата ще е на брега, защото точно по това време в базата ни очакват лодка с товар от Испанската база. Монголците също празнуват посрещането на Нова година с шампанско, но го правят по примера на европейците. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари.
 
За втора наздравица чашите ще звъннат в 19:00 ч., когато посрещаме Нова година по едно и също време в България и в Кипър. По силата на  четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ студ, съобщават от полярната ни база.

Третата наздравица с шампанско ще е в 22:00 ч., когато вдигат наздравици в Колумбия. Докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, колумбийските участнички в българската полярна експедиция ще тичат по снега около базата с раници на гръб. Това е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година.

netinfo

В полунощ идва ред и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора полярниците на нашата база ще поздравят испанските си съседи по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън.
 
В баницата, приготвена за посрещането на празника ще има късмети. Полярниците си пожелават скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.
 

От българското селище в Антарктида на всички българи в родината и по света изпращат пожелания за здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година.