Руският президент Владимир Путин изпрати венец с лента в цветовете на националното знаме, за да почете паметта на първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, починал на 30 август на 91-годишна възраст. Над 20 венци бяха изпратени също от премиера Михаил Мишустин, правителството, президентската администрация, държавни органи, различни компании и организации, предаде ТАСС.
 

Михаил Горбачов
БГНЕС

Заради натоварен график: Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов

Траурната церемония за покойния се състоя в Колонната зала на Дома на Съюзите в близост до Кремъл. Властите съобщиха предварително, че Путин няма да присъства поради заетост. В четвъртък президентът се прости отделно с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му в Централната клинична болница в Москва.

На церемонията присъства премиерът на Унгария Виктор Орбан с делегация от страната. Поклонението бе посетено от посланиците на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония и Испания в Москва, които положиха цветя пред ковчега и изразиха съболезнования пред роднините на експрезидента на СССР.

В телефонен разговор с Владимир Путин президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази съболезнования във връзка със смъртта на Горбачов и отбеляза значителната му роля в най-новата история на Русия и на целия свят, съобщи Кремъл.
 

Михаил Горбачов
БГНЕС

Тленните останки на Горбачов бяха положение в столичното гробище "Новодевиче" редом с гроба на съпругата му Раиса в присъствието на почетен караул. Входът бе отцепен от органите на реда.

Преводачът на Горбачов: Той беше шокиран и объркан от случващото се в Украйна

Михаил Горбачов прекара шест години на висшия държавен пост в страната си. Той провъзгласи нов курс почти веднага след избирането си за генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз през 1985 г., после оглави Върховния съвет на СССР, предложи да бъде създаден постът президент и да бъде отменен конституционният текст за ръководната роля на партията. Руските думи "перестройка" и "гласност" влязоха тогава в множество езици на народите по света. На 25 декември 1991 г. Голбачов напусна президентския пост, а на другия ден горната камара на Върховния съвет прие декларация, с която бе прекратено съществуването на Съветския съюз.
БТА