Почина извършителят на първото масово убийство в САЩ
Почина извършителят на първото масово убийство в САЩ / cнимкa: sxc.hu

На 88-годишна възраст след боледуване в САЩ почина извършителят на първото масово убийство на територията на страната, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на американските съдебни власти. Хауърд Ънръх застреля на 6 септември 1949 г. на улица в Камдън, в покрайнините на Филаделфия, 13 души, поставяйки по този начин началото на серия от подобни престъпления, разтърсили САЩ в последните 60 години.

Първият американски масов убиец обаче не беше осъден на затворническа присъда, защото се установи, че страда от шизофрения. Той прекара остатъка от живота си в психиатрична клиника.

На 6 септември преди 60 години 28-годишният Ънръх, ветеран от Втората световна война, по време на която се сражавал в редиците на американските сили в Европа, видимо афектиран излязъл на улица в Камдън и в продължение на 20 минути стрелял по всичко живо. Така той убил петима мъже, пет жени и три деца. По време на неговата така наречена смъртоносна разходка той стрелял по минувачи и по автомобилисти, влязъл също в няколко магазина и стрелял по клиентите в тях. Масовият убиец се прибрал в дома си, едва когато патроните му свършили. Полицията го заварила да чете Библията.

Първият масов убиец на САЩ надживя повечето от роднините на жертвите си, в това число и една от жертвите си - Чарлз Коен, който по времето на престъплението бил на 12 години. Неговите родители били убити, но момчето успяло да се скрие в шкаф и така оцеляло. Коен почина през септември, отбелязва БТА.

За най-тежко масово убийство в САЩ се смята това през април 2007 г., когато в университетско градче в Източна Вирджиния бяха застреляни 32 души.

През април тази година мъж от виетнамски произход уби 13 души в център за имигранти в щата Ню Йорк.

Същевременно днес съд в щата Илинойс осъди най-после на доживотен затвор масов убиец, застрелял през 1993 г. 7 души в италиански ресторант в предградие на Чикаго, предаде АП.

37-годишният Джеймс Дигорски заедно с още един мъж нахлули в ресторанта, убили двамата му собственици и петима клиенти и захвърлили телата им във фризери, а после взели оборота от 2000 долара. В продължение на 10 години Дигорски и съучастникът му се укривали, преди да бъдат предадени от приятелката на Дигорски. Преди две години съучастникът на Дигорски получи също доживотна присъда. В хода на делото беше установено, че Дигорски е израснал в семейство, в което насилието, главно сексуалното, било често срещано явление.