/ iStock/Getty Images
Човек, живял близо трийсет години в доброволна изолация в Бразилска Амазония - предполагаемо последният представител на изчезнало местно племе, е открит мъртъв. Това съобщиха властите, предаде Франс прес.

Известен като "индианеца танару", мъжът бе намерен без признаци на живот на 23 август в колиба в района Танару, земя на местен етнос, съобщи през уикенда бразилската правителствена агенция по въпросите на коренните народи FUNAI.

Той бил познат и с прякора "Indio do buraco" - "Индианеца от дупката" - заради навика си да копае дълбоки дупки в колибите, където живее.

Според НПО "Сървайвъл" племенната зона Танару на границата с Боливия е късче джунгла, заобиколено от обширни скотовъдни ферми. Разположена е в един от най-опасните региони на Бразилия - главно заради нелегалния добив на полезни изкопаеми и изсичането на горите.

Властите не посочват възрастта на починалия, нито причината за смъртта му, но твърдят, че на мястото не е имало "никакви признаци на насилие или борба".

"Всичко показва, че смъртта е предизвикана от естествени причини", заяви в комюнике правителствената агенция. Тя уточни, че няма и признаци за присъствието на други хора на мястото.

Властите предполагат, че мъжът е прекарал 26 години сам, скитайки из джунглата, след като през 90-те постепенно изчезнала бездруго малката му общност, докато дървосекачи и скотовъдци заграбвали околните земи. 

"Със смърта му приключва геноцидът над този коренен народ", заяви Файона Уотсън, научен директор в "Сървайвъл", посетила района Танару през 2004 г.

Според оценки на FUNAI присъствието на отделни групи коренно население без контакти с останалия свят е открито на 114 места в Бразилия. Данните обаче варират според различните доклади.

По данни от преброяването през 2010 г. в 212-милионна Бразилия има над 800 000 души, които се определят като част от коренното население. Над половината живеят в Амазония и много от тях са застрашени от мащабната нелегална експлоатация на природните ресурси, от които се нуждаят, за да оцеляват.
БТА