Почина големият актьор Кристофър Лий
Почина големият актьор Кристофър Лий / Guliver/Getty Images

Актьорът Кристофър Лий почина на 93 години в лондонска болница от дихателни проблеми, съобщи в. "Дейли телеграф".

Лий е екранна легенда с много разнообразна кариера - от граф Дракула до "Междузвездни войни" и "Властелинът на пръстените".

Кристофър Лий е починал в неделя сутринта в болницата "Челси енд Уестминстър". Той е лекуван там три седмици заради проблеми с дишането и сърдечна недостатъчност. 93-ия си рожден ден е посрещнал в болницата. Съпругата му е забавила огласяването на смъртта му, докато уведоми всички членове на семейството.

Кариерата на Кристофър Лий започва през 40-те години на миналия век. Слава му носи ролята на граф Дракула в няколко филма на "Хамър хорър" през 50-те. Освен това той играе Франсиско Скараманга в "Човекът със златния пищов". Кристофър Лий има лична връзка с Джеймс Бонд. Авторът на романите за него Иън Флеминг му е братовчед.

Последните 15 години обаче са сред най-плодовитите в кариерата му. Той печели ново поколение почитатели с ролята си на граф Дуку в "Междузвездни войни" и на Саруман във "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Успешно работи и с режисьора Тим Бъртън в "Алиса в страната на чудесата" и "Слийпи холоу".

Кристофър Лий е и успешен певец. Миналата година той издаде поредния си хеви метъл албум "Metal Knight". Той стана най-възрастният изпълнител в американската класация за сингли с песента си "Jingle Hell" през 2013 година.

Кристофър Лий е казвал, че никога няма да се пенсионира: "Мразя да безделнича. Както казваше Борис Карлов, искам да умра с ботуши". Неотдавна той сключи договор за роля във филма "11-и" с участието на Ума Търман за часовете преди терористичните атаки срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Снимките трябваше да започнат през ноември.

Единствената му останала амбиция, както той каза през 2011 година, е да работи с Клинт Истууд.

Кристофър Лий е носител на много награди. Той е почетен член на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и на Британския филмов институт, командор на Ордена на Британската империя.

За съпругата си Биргит е женен от 1961 година. Те имат дъщеря Кристина. Запитан за тайната на дългия му брак, той отговори "Оженете се за прекрасен човек".

Почина големият актьор Кристофър Лий
netinfo

Източник: БТА