ПНС обяви освобождението на Либия след смъртта на Кадафи
ПНС обяви освобождението на Либия след смъртта на Кадафи / снимка: Reuters

Председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил обяви Либия за напълно свободна, предаде АП.

Джалил каза това на церемония в Бенгази три дни след смъртта в четвъртък на Муамар Кадафи, който управляваше Либия 42 години, посочва АП. Джалил каза пред хилядите ликуващи поддръжници на ПНС, събрали се в центъра на Бенгази, че ислямският закон - шериат - ще бъде „основният източник” на законодателстовто в Либия. Сегашните закони, които противоречат на шериата, ще бъдат отменени, добави той. Ще бъдат създадени нови банки, основани на принципите на ислямската банкова система, която забранява лихвите, каза Джалил, цитиран от АП. „Бог се погрижи тази революция да извоюва победа”, подчерта Джалил.

„Призовавам всички либийци да простят, да се помирят и да избягват насилие. Това е необходимо за успеха на бъдеща Либия”, продължи председателят на ПНС, цитиран от ДПА. „Призовавам всички либийци да зачитат върховенството на закона и да не прибягват до сила. Стремим се към организирана национална сигурност и ще създадем национална армия, която ще защитава границите и нацията”, продължи Джалил, цитиран от Ройтерс. Той пожела победа на йеменците и сирийците, които се борят да свалят управниците си, допълва БТА.

Джалил изрази благодарност на Арабската лига, на Обединените нации и Европейския съюз за подкрепата, оказана на бунта. „Всички мъченици - цивилни и военни - очакваха този миг. Но сега те са на най-доброто място - вечния рай”, каза либийският лидер, стискайки ръце на поддръжниците на новата власт. Заместник-председателят на ПНС Абдул Хафез Гога също обяви, че Либия е свободна.

„Декларация за освобождение. Вдигнете високо глави. Вие сте свободни либийци”, каза Гога, който е и говорител на ПНС. Либия ще спазва всички международни договори и споразумения, увери Гога, цитиран от Ройтерс. Бойци, участвали в битките срещу силите на Кадафи, участваха в кратък парад на централния площад в Бенгази.