Пирати освободиха танкер без да получат нищо
Пирати освободиха танкер без да получат нищо / снимка: Reuters, архив

Сомалийски пирати освободиха днес танкера „Сирия стар", който беше отвлечен на 5 август в Аденския залив, без да получат откуп. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на организацията „ЕКОТЕРА Интернешънъл", която следи ситуацията край бреговете на Сомалия.

Корабът беше пленен в смятания за безопасен международен коридор в Аденския залив и в нощта на 6 август хвърли котва край бреговете на полуавтономната провинция Пунтленд. По данни на ЕКОТЕРА корабът превозвал захар, предназначена за крупен бизнесмен в съседната самопровъзгласила се държава Сомалиленд. Това накарало да се намесят местните старейшини, които бързо постигнали договореност и заставили пиратите да напуснат „Сирия стар". В противен случай силите за сигурност на Пунтленд били готови да освободят кораба със сила. 

По-рано днес беше антипиратската военноморска мисия на ЕС „Аталанта" разпространи информацията, че двама членове на екипажа на „Сирия Стар" са били ранени при пиратско нападение в Аденския залив.

„Сирия стар" плава под флага на Сейнт Винсент и Гренадин с 24-членен екипаж - 22 сирийци и двама египтяни. Двама моряци бяха ранени от пиратите при превземането на кораба.

Химическият танкер „Панега", плаващият под български флаг, с водоизместимост 5848 тона, който пътуваше от Червено море за Индия, бе отвлечен на 11 май 2010 г.  на около 100 морски мили източно от Аден. Екипажът му е от 15 българи. Съдът сега е държан на североизточния сомалийски бряг близо до Гаракад. Местни източници съобщиха, че екипажът е добре, въпреки че не му достига храна и питейна вода, уточнява „Интернешънъл нюз мегазин".