Папата и Путин обсъдиха конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия Изток
Папата и Путин обсъдиха конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия Изток / снимки: Guliver/Getty Images

Папа Франциск прие в сряда на аудиенция във Ватикана руския президент Владимир Путин и го призова да се ангажира с „искрено и голямо усилие” за постигане на мир в Украйна, предадоха АП и Ройтерс.

Броени часове преди това Съединените щати призоваха Римокатолическата църква да разкритикува по-твърдо намесата на Русия в конфликта в Украйна, а говорителят на Кремъл окачестви американския призив като „неприемлив” опит за намеса в суверенитета на други държави.

Папа Франциск оплака загиналите в Украйна и призова всички страни да спазват крехкото примирие, но публично не хвърли никаква вина върху Русия, отбелязва АП. Според агенцията това е бил очевиден опит на Ватикана да не разстройва деликатните си и често трудни отношения с Православната църква в Русия, където католиците са малко на брой.

По време на няколкото минути, през които Путин и папа Франциск се поздравяваха и се изпращаха преди и след 50-минутната среща при закрити врата, не се спомена за някаква вина във връзка с Украйна, отбелязва АП.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че разговорите между двамата са били съсредоточени върху конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия Изток, където папата се тревожи за съдбата на християнското малцинство.

Путин пристигна за аудиенцията при папата със закъснение от един час и 20 минути, след като кацна в Рим от Милано, където сутринта посети руския павилион на Световното изложение и се срещна с италианския премиер Матео Ренци. Въпреки забавянето, което е рядко нарушение на протокола, папа Франциск поздрави Путин на немски - език, който руският президент знае добре от работата си в тайните служби, отбелязва АП.

Според Ройтерс папата е бил резервиран и подчертано официален при посрещането, а тонът на изявлението на Ватикана след срещата подсказвал, че Франциск е бил безцеремонен с Путин при закрити врата. Думата „сърдечен”, която присъства в почти всички изявления на Ватикана за разговори на папата със световен лидер, не се появиха вчера, посочва Ройтерс.

Папата и Путин обсъдиха конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия Изток
netinfo


Ломбарди посочи, че папата е подчертал необходимостта от постигане на мир в Украйна чрез диалог и прилагане на споразуменията от Минск. Папа Франциск също така е призовал за осигуряване на достъп за хуманитарната помощ.

Както постъпва и с други високопоставени гости, папата е подарил на Путин медальон с „ангела на мира”, за който казал на руския президент, че „печели всички войни и пробужда солидарност сред хората”.

Путин подари на папата изображение, украсено със златни нишки, на църква, която е била унищожена по време на съветската епоха и по-късно реконструирана. В края на деня Владимир Путин се срещна със своя стар приятел - бившия италиански премиер Силвио Берлускони, съобщава АП. Берлускони прегърна Путин и му даде две големи бутилки с неизвестно съдържание при срещата им на главното летище в Рим, посочва агенцията.

Източник: БТА