/ getty images
Папа Франциск принудително отстрани от длъжност епископа на град Тайлър, в американския щат Тексас, който е отявлен консерватор, активен в социалните медии, и който е и яростен критик на главата на Римокатолическата църква и на някои от неговите политики, предадоха световните агенции. 

В изявление от Ватикана се казва, че папа Франциск е "освободил" епископ Джоузеф Стрикланд от управлението на епархията на Тайлър и е назначил епископа на Остин Джо Васкес за временен администратор.

Стрикланд се изяви като критик на Франциск, обвинявайки го чрез социалната мрежа „Екс“ по-рано тази година, че подкопава устоите на вярата.

По-рано тази година Ватиканът изпрати разследващи лица, които да проучат неговото управление на епархията Тайлър на фона на съобщенията, че той е изказвал твърдения, противоречащи на ортодоксалната католическа доктрина. Според съобщения в католическите медии, разследването е включвало и преглед на финансовите дела на епископията.

Ватиканът не е оповестил резултатите от разследването, а Стрикланд е настоявал, че няма да се оттегли доброволно. В интервюта за медиите той е казвал, че е получил пълномощията си от покойния папа Бенедикт XVI.

Случите, при които римокатолически епископ е освободен от задълженията му, са изключително редки. Обикновено епископите, които имат несъгласия с Ватикана, биват помолени да се оттеглят от поста си. След това те подават оставка, която папата приема.

Папите предприемат такива стъпки, считани за драстични, когато епископ отказва да подаде оставка. 

Стрикланд е на 65 години, което означава, че му остават 10 години, преди да навърши обичайната възраст за пенсиониране на католическите епископи. Той беше епископ на Тайлър от 2012 г. 
Александър Евстатиев/БТА