На крачка от Статуята на свободата и многото небостъргачи в Манхатън, Губернаторският остров в пристанището на Ню Йорк е на кратко пътуване с ферибот от шума и суетата на големия град, разказва Voice of America (VOA).

Място, където през 1988 г. президентът на САЩ Роналд Рейгън се среща със съветския лидер Михаил Горбачов. Губернаторският остров вече е място, където можете да се насладите на сутрешна йога, разходки с велосипед и изискани вечери. Но други са тук, за да работят. Лео Фрамптън, градинар с тръста за острова, се грижи за овцете.

Животните са тук на мисия да хапят нежелани инвазивни растения. Без косачки и тримери, без хербициди. Единственото оръжие срещу плевелите са овцете и ненаситният им апетит. Пелин, изяден от овце. Колегата градинар на Фрамптън е Марина Билозарковская. Родителите й идват в САЩ от Молдова през 90-те години. Тя е родена в САЩ и е израснала тук и казва, че е получила любовта си към всичко свързано с природата и градинарството от майка си и баба си.
"Когато бях на девет, отидох в Молдова за лятото. Видях моята прабаба. Тя живее там във Вороново, на село. Хареса ми там. Беше много хубаво", споделя тя. Всяка година, докато овцете почистват все повече места от плевели, местните градинари засаждат тук ливадни билки и треви.

Градинарите казват, че овцете изобщо не създават проблеми. Те щастливо дивят. И те раздават времето си, пирувайки с плевели.
Voice of America (VOA)