Отлагат се преговорите между ливанските водачи
Отлагат се преговорите между ливанските водачи / netinfo

Планираното за понеделник, 30 октомври, начало на консултациите на политическите лидери в Ливан се отлага със седмица, за 6 ноември.

Това съобщава ливанският вестник "Ан Нахар", като се позовава на изявление на председателя на ливанския парламент Набих Бери. Причината била заетост и поети предварително ангажименти от страните. Набих Бери призова участниците в ливанския национален диалог, за чието приключване това лято попречи войната между Израел и Хизбула, да се върнат на масата за преговори и да обсъдят сформирането на правителство на националното единство и на избирателен закон.

За правителство на националното единство и за промяна на съществуващия избирателен закон настояват шиитското движение Хизбула и един от лидерите на ливанските християни, водачът на Свободното демократично движение генерал Мишел Аун. Те смятат, че сегашното управляващо мнозинство не представлява целия ливански политически спектър.

Подкрепяното от САЩ и Франция ливанско парламентарно мнозинство, обединено в Движение 14 март, отхвърля идеята за каквито и да било промени в кабинета на премиера Фуад Синьора. Целта на консултациите е да бъде изведен Ливан от дълбоката политическа криза, в която изпадна след неотдавнашната война. Основна причина за кризата е изискването на международната общност и ливанското парламентарно мнозинство за разоръжаване на Хизбула. На предишния общонационален диалог, продължил няколко месеца, ливанските лидери не успяха да стигнат до единно мнение по основните въпроси в дневния ред - съдбата на просирийския президент Емил Лахуд, за чието оставка настоява Движение 14 март, и за разоръжаването на Хизбула.