/ iStock/Getty Images
Екстремната жега от изригването на вулкана Везувий в Италия е била толкова мощна, че е превърнала мозъка на една от жертвите в стъкло, сочи проучване, за което съобщава Би Би Си.

Вулканът е изригнал през 79 г. сл. Хр., убивайки хиляди и унищожавайки римски селища близо до съвременния град Неапол. Град Херкулан е бил погребан под вулканична материя.

Екип от изследователи проучи останките на една от жертвите, открита в града през 60-те години.

Изследване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, показва, че от черепа на жертвата са извлечени фрагменти от стъклен, черен материал. Изследователите смятат, че черният материал представлява стъкловидни останки от мозъка на човека.
 

Според изследването за това е виновен процес, наречен витрификация. Това е процес, при който материал, изгарящ при силна жега и след това охлаждащ се бързо, се превръща в стъкло или глазура.

„Съхраняването на останки от древни мозъци е изключително рядка находка“, казва д-р Пиер Паола Петроне, съдебномедицински антрополог от Неаполския университет и водещ автор на изследването. "Това е първото откритие на древни човешки мозъци, които са витрифицирани от топлина."

Жертвата, за която се смята, че е мъж в средата на 20-те, е „намерена да лежи на дървено легло, погребано под вулканична пепел“ в Херкулан. Той вероятно е бил убит моментално от изригването, каза д-р Петроне.
 

Анализът на овъглена дървесина, открита в близост до тялото, показва, че е достигната максимална температура от 520 градуса. Това предполага, че "екстремната топлина е била в състояние да възпламени телесните мазнини и да изпари меките тъкани", преди "бърз спад на температурата", се казва в доклада.

„Откриването на стъклен материал от главата на жертвата, на протеини, експресирани в човешкия мозък, и на мастни киселини, открити в косата на човека, показва термично индуцирано остъкляване на човешка мозъчна тъкан“, се казва в изследването.

Стъкленият материал не е намерен на други места в археологическия обект.
 

По време на изригването на Везувий Херкулан е погребан от бързо движещи се потоци от скални фрагменти, пепел и горещи газове. Тази вулканична материя е карбонизирала и е запазила части от града, включително скелетите на жителите, които не са могли да избягат.

Археолозите проучват останките на Херкулан и Помпей - другото известно римско селище, разрушено от Везувий - от векове.