/ iStock/Getty Images
Изтичането на кислород от Международната космическа станция (МКС) може би е причинено от 0,1-милиметрова дупка в един от модулите на сегмента на Съединените щати, съобщи източник, запознат със ситуацията.

В четвъртък друг източник заяви пред РИА Новости, че малко изтичане на въздух е регистрирано на МКС, вероятно в американския сегмент. Руската космическа агенция "Роскосмос" тогава каза, че екипажът на МКС се е изолирал в руския модул "Звезда" за три дни.

НАСА заяви, че течът е забелязан за първи път преди 11 месеца, но скоростта му се е увеличила. Предварителните резултати от разследването по въпроса се очакват до края на следващата седмица. „Анализът на нивото на изтичане на МКС показа, че станцията губи около 220 грама въздух на ден, което съответства на възможна дупка в корпуса на един от модулите на американския сегмент на МКС с размер около 0,1 милиметра“, каза източникът.
 

Настоящата мисия на МКС включва руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и американският астронавт Кристофър Касиди.
БГНЕС