Откриха най-стария Коран в света (СНИМКИ)
Откриха най-стария Коран в света (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Фрагменти от Корана, открити в университета в Бирмингам, по всяка вероятност са най-старото съществуващо копие на свещената мюсюлманска книга в света. След радиоактивно датиране с въглерод учените от университета са установили, че страниците са на най-малко 1370 години.

Те са открити в библиотеката на учебното заведение, където са били част от колекция близкоизточни книги в продължение на десетилетия без никой да предположи тяхната възраст, разказва Би Би Си.

Изключителното откритие било направено от д-р Алба Федели, която първа решила да изследва страниците. "Да открием, че притежаваме един от най-старите фрагменти от Корана в целия свят е фантастично и вълнуващо", коментира директорът на специалните колекции в библиотеката на университета Сюзън Уоръл.

Тестовете с въглерод, които са били проведени от екип на университета в Оксфорд, са показали с вероятност от повече от 95%, че свещените слова датират от периода между 586 - 645 година.

"Те биха могли да ни отведат до първите години от реалното основаване на ислямската религия", заяви професорът по християнски и ислямски религии Дейвид Томас. "Според мюсюлманската традиция пророкът Мохамед е получил откровенията, които се записани в Корана... между 610 и 632 г., годината на неговата смърт", каза още той.

Според него първите пасажи от свещената книга са били написани на камъни, палмови листа и кости на камила и някъде около 650 г. са били събрани в книга.

Откриха найстария Коран в света (СНИМКИ)
netinfo
"Частите на Корана, които са написани на този пергамент биха могли, с известна доза сигурност, да бъдат датирани по-малко от 20 години след смъртта на пророка Мохамед", каза още той.

Източник: БГНЕС