Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница "Устер", болница "Лиматал" и Градската болница на Цюрих, Швейцария са разработили метод, който може да прогнозира кои пациенти с COVID-19 ще развият т.нар пост-COVID синдром или дълъг COVID, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Резултатите от изследването, проведено върху стотици пациенти с COVID-19, са публикувани от сп. "Нейчър камюникейшънс".

Скоро след началото на пандемията лекари започнаха да съобщават, че някои пациенти, възстановили се от инфекцията, продължават да изпитват симптоми като загуба на обоняние и вкус, затруднено дишане и "мозъчна мъгла" за дълги периоди, след като вече са се освободили от вируса. Вече в третата година от началото на пандемията много пациенти продължават да страдат от дълъг COVID, без да са известни причините за това.

Швейцарските специалисти са изследвали медицинската история на 175 души, прекарали COVID-19 и на 40 души, които не са били заразени по време на проучването, продължило около година.

През този период е установено, че 82,2 на сто от прекаралите тежко инфекцията, страдат от дълъг COVID в сравнение с едва 53,9 на сто от пациентите с умерено заболяване. Оказало се също, че пациентите в дълъг COVID са образували по-малко IgM и IgG3 антитела по време на инфекцията в сравнение с тези, прекарали я по-леко.

Специалистите са установили и други рискови фактори, както и че пациенти с астма или по-възрастните пациенти са по-склонни да страдат от дълъг COVID-19.
Авторите на изследването комбинират всички тези фактори и създават скала на рисковите фактори, която изпитват върху други 395 пациента с COVID-19. Установява се, че точността на скалата варира в зависимост от разнообразието на факторите, но като цяло е ефективен инструмент за прогнозиране на вероятността от пост-COVID синдром.

Авторите отбелязват, че скалата е приложима едва след преболедуване. Предстои да се установява защо хората развиват пост-COVID синдром и кои хора са изложени на по-висок риск от него след заразяване.
БТА