Отказаха на Айша Кадафи да се намеси в съдебните процедури срещу Сейф ал Ислам
Отказаха на Айша Кадафи да се намеси в съдебните процедури срещу Сейф ал Ислам / Reuters, архив

Международният наказателен съд (МНС) е отказал на дъщерята на покойния либийски лидер Муамар Кадафи, Айша, възможността да се намеси в процедурата на съда срещу брат й Сейф ал Ислам, съобщи самата тя, цитирана от Франс прес.

В публично огласено решение на съда се казва, че съдиите отхвърлят молбата на Айша Кадафи, тъй като смятат, че "нейната истинска цел е да поиска разрешение да влезе във връзка със Сейф ал Ислам и да му даде възможност да получи подходяща, по нейно виждане, юридическа помощ.

Целта на молбата не е да се предостави на МНС информация за Сейф ал Ислам, както твърди Айша, посочват съдиите.

Чрез адвоката си Ник Кауфман Айша Кадафи поиска онзи ден от МНС да й разреши да се намеси в процедурата като "amicus curiae" ("приятел на съда"), за да му предостави "конкретна информация", свързана с брат й, и да защити интересите на брат си, посочва БТА.

Тези сведения "ще помогнат на съда да определи дали либийските власти желаят наистина да осигурят на Сейф ал Ислам ефикасно правно представителство или справедлив процес", отбелязва Кауфман в подадения в МНС документ.

В писмо от 24 ноември 2011 г. либийският Преходен национален съвет информира Международния наказателен съд, че Либия би искала сама да съди Сейф ал Ислам, когото МНС подозира в престъпления срещу човечеството, извършени след 15 февруари миналата година по време на репресиите срещу народния бунт в Либия.

На 23 януари МНС опроверга информацията, че е взел решение за организиране на процес срещу Сейф ал Ислам в Либия, пред либийски съд, противно на огласеното от либийския министър на правосъдието.

На 27 юни 2011 г. МНС издаде заповед за арест на 39-годишния Сейф ал Ислам, който в крайна сметка беше задържан на 19 ноември в Южна Либия и сега се намира в затвора в град Зинтан, на 180 км югозападно от Триполи.