От средата на ноември чехите ще пътуват за САЩ без визи
От средата на ноември чехите ще пътуват за САЩ без визи / netinfo

Най-късно до 15 ноември тази година САЩ ще премахнат визите за чешки граждани, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в пражкия в. "Хосподарске новини".

Вероятно премахването на визите ще стане в периода 1 октомври - 15 ноември, след като американските власти видят на какъв процент чешки граждани през изминалата финансова година са били отказани американски визи. Финансовата година в САЩ приключва на 30 септември. През предходната финансова година отказ са получили едва на 6,7 процента от чехите, подали молба за виза, съобщава БТА.

Американските власти имат изискване страните, с които имат визов режим, да сведат до 10 процента случаите на отказани визи. Едва тогава могат да се отменят визите за гражданите на тези държави.

След вдигането на визите за чехите, те вече ще пътуват до САЩ, само след като онлайн са попълнили въпросник. Той е подобрен вариант на настоящата молба за издаване на американска виза - процедура, която се смята за доста тромава.

Тази година Чехия подписа със САЩ споразумение за премахване на визите. Това постави в неудобно положение ЕС, който искаше да води подобни преговори от името на всички свои членки.