На 30 ноември беше постановена едногодишна условна присъда срещу Никола Саркози по делото за прекомерни разходи по време на загубената му президентска кампания през 2012 г., предаде АФП.

Парижкият съд се произнесе: Присъда за Никола Саркози - без затвор, но с е-гривна

Това е едно от най-важните събития в натоварената съдебна програма на бившия френски президент.

Според прокурора Никола Саркози съзнателно е нарушил законовия лимит за изборните разходи. "В това разточителство нямаше нищо неизбежно“, заяви прокурорът Бруно Ревел, „то беше резултат от избор, направен от кандидата".

На първа инстанция прокурорът е поискал присъда от една година лишаване от свобода, шест месеца от която са били условни, а през септември 2021 г. бившият държавен глава е осъден окончателно на една година лишаване от свобода, въпреки че наказателният съд е поискал тази присъда да бъде коригирана директно в домашен арест под електронно наблюдение.

За останалите девет обвиняеми, които са подсъдими повторно по така нареченото дело "Бигмалион", носещо името на компанията, която е организирала предизборните срещи на десния кандидат, прокурорът поиска присъди между 18 месеца и четири години лишаване от свобода, всички условни, както и глоби между 10 000 и 30 000 евро за някои от тях.

За разлика от съподсъдимите си, бившият държавен глава не е обвинен за системата от фалшиви фактури, разработена с цел да се прикрие нарастването на разходите за кампанията му до почти 43 млн. евро, когато законовият таван е 22,5 млн. евро.

Бивша дясна ръка на Саркози излезе от затвора

Но в решението си на първа инстанция съдът е подчертал, че бившият държавен глава е "продължил да организира предизборни срещи, като е искал по една среща на ден, въпреки че е бил писмено предупреден за риска от превишаване на законовия лимит, а след това и за действителното превишаване.“

Никола Саркози, както и по време на първия процес, "енергично отрече всякаква наказателна отговорност", като осъди "басните" и "лъжите".

Той отрича кампанията му да е "излязла извън контрол".

Никола Саркози е изправен пред допълнителни правни проблеми, след като през май беше осъден на три години лишаване от свобода, включително една година затвор, по дело, свързано с подслушване - решение, което той обжалва пред Върховния съд на Франция.

През 2025 г. той ще се яви пред съда по подозрение за либийско финансиране на президентската му кампания през 2007 г. В началото на октомври му беше повдигнато обвинение и във връзка с оттеглянето на изявленията, направени от посредника Зиад Такеддин.
БГНЕС