Основните кандидати на изборите в Израел гласуваха
Основните кандидати на изборите в Израел гласуваха / снимка: БГНЕС

Парламентарните избори в Израел засега протичат без сериозни инциденти. Към 11:30 ч. местно време са гласували 10,1 процента от имащите право на глас 5,2 милиона души, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира израелското национално радио.

Избирателната активност засега е малко над рекордно ниския процент гласували на предишните избори през 2006 г., когато тя беше 63,2 на сто. Водещите израелски политици вече пуснаха своя вот.

Опозиционният лидер Бенямин Нетаняху изрази увереност за победа на изборите, като заяви, че израелците "искат промяна", и призова търсещите "нова" посока да гласуват за неговата твърдолинейна партия "Ликуд", предаде ДПА.

Запитан от репортерите как се чувства, след като пусна своята бюлетина, Нетаняху отговори: "Много добре."

"Хората искат промяна и ще гласуват за това днес. Който иска нов път, би трябвало да го потърси в "Ликуд" и в мен", каза бившият премиер.

Другият основен кандидат на изборите - външната министърка Ципи Ливни - призова останалите израелци да последват примера й и да гласуват въпреки дъждовното време, но "не от страх или от отчаяние", отбеляза Асошиейтед прес.

Ливни, която беше един от архитектите на израелската офанзива в Газа, се стремеше да си изгради образ на твърд, но разумен политик.

Проучванията сочат, че тези избори ще донесат остър завой надясно и в новия парламент мнозинство ще имат твърдолинейните партии, което би направило доста трудно за Ливни да състави правителство, дори и да спечели, посочи АП.