/ iStock/Getty Images
Организираните престъпни банди имат голямо участие в непрекъснатото нарастване на случаите с незаконни сметища в цяла Англия, съобщи Би Би Си.

Според експерти фалшивите компании наемат сгради, за да изхвърлят отпадъците на клиентите, което струва на местните власти почти 60 милиона паунда разходи за почистване от 2012 г.

Части от Лондон и Манчестър са най-силно засегнати от нарастващата "криза" с незаконните услуги за извозване на отпадъци.

Португалското правителство предприе мерки срещу вноса на чуждестранен боклук

Правителството казва, че ръстът на инцидентите може да се намали с по-добро регистриране.

Ръководителят на политиката на Countryside Alliance Сара Лий заяви, че са необходими по-строги присъди за справяне с кризата.

"Сега налице са фалшиви компании за отпадъци, които наемат сгради, изхвърлят отпадъци в тях, след което изчезват и оставят на собствениците на земи да изхвърлят отпадъците с огромна цена за тях. Бандите се представят за легитимни фирми за изхвърляне на отпадъци, рекламирайки услугите си в интернет срещу заплащане", каза тя.

Отделът за споделяне на данни на Би Би Си откри, че миналата година съветите са се изправили пред сметки за общо 12,8 милиона паунда, за да изчистят повече от 36 200 големи незаконни бунища. Това представлявало повече от една пета от общите разходи за разчистване на бунищата.

74 контейнера с италиански отпадъци напускат пристанище Варна-запад (СНИМКИ)

Националният съюз на фермерите (NFU) заяви, че новите цифри подчертават „кошмарната“ ситуация, която продължава да „излиза стремглаво извън контрол“.

От съюза казват, че престъпниците използват инструменти за разбиване на ключалки и катинари, за влизат в частни имоти и струпат там огромни количества отпадъци, почистването на които може да струва стотици хиляди паунда.
БГНЕС