/ БГНЕС
Няколко виетнамски семейства се страхуват, че изчезналите им роднини може да са сред 39-те заподозрени мигранти, открити мъртви в контейнер на камион във Великобритания, съобщиха днес правозащитна група и британски медии, цитирани от ДПА.
 
Едно семейство е получило серия от тревожни СМС-и от тяхната дъщеря Фам Тхи Ча Ми, на 26 години, показва екранна снимка от мобилен телефон, пусната в Туитър от Хоа Нгием, координатор на базираната във Виетнам правозащитна група "Хюман райтс спейс". Британската полиция отказа да коментира тези съобщения.

Откриха 39 тела в камион във Великобритания (ВИДЕО/СНИМКИ) Според Нгием семейството на младата жена "смята, че тя може да е била в камиона в Есекс", като добавя, че (близките) "чакат официални новини". "Фам Тхи Ча Ми замина за Китай с намерение да отиде в Англия през Франция, ми каза познат на нейното семейство", писа Нгием. В превода на СМС-ите, направен от "Скай нюз" и "Гардиън", се казва: "Много съжалявам, мамо и татко. Пътят към чужбина не успя. Умирам, защото не мога да дишам."
 
Според Би Би Си нейното семейство платило 38 000 долара на трафикантите за пътуването й до Великобритания. Телевизията твърди, че е научила за 6 виетнамски семейства, които се боят, че техни близки са сред жертвите в камиона, включително 26-годишен мъж и 19-годишна жена от Виетнам, която се обадила на брат си рано сутринта във вторник и му казала, че "влиза в контейнер и изключва телефона си, за да не бъде засечена".

Китайци са жертвите в камиона ковчег в Есекс
 
Брат й казал, че трафикантите са "върнали парите на семейството". Роднините на 26-годишния мъж, който пътувал с 19-годишната жена,"също получил парите си обратно", цитира Би Би Си.
 
По-рано британската полиция в графство Есекс каза, че всичките 39 жертви вероятно са китайски граждани, но направи уговорката, че "картината може да се промени с оглед на идентификацията", която тече в момента.

Камионът ковчег дошъл от Белгия заради промяна в мигрантски маршрути
 
Заместник-полицейският шеф Пипа Милс отказа тази вечер да коментира "спекулациите относно националността на онези, които трагично загубиха живота си". Полицията задържа в петък още трима души по подозрение в трафик на хора, свързан с трагичната гибел на 39-те, припомня ДПА.
БТА