/ iStock/Getty Images
Последната популация азиатски лъвове обитаваща индийския национален парк Сасан-Гир е сериозно застрашена от болестта на Каре, която може да я унищожи окончателен, предава Франс прес.

През 19 век азиатските лъвове били често срещани в обширни региони от Сирия до Източна Индия. Но ловът и човешкото присъствие в хабитата на тези животни почти изтриват вида от лицето на Земята.

Той се отличава от африканските представители, като козината и гривите на тези животни са по-гъсти и бухнали. През 1913 година били останали няколко десетки азиатски лъва, които намерили убежище в националния парк Сасан-Гир с 14 километрова горска ивица в щата Гуджарат в западната част на Индия. Бяха положени многогодишни усилия за съхраняването на тези хищници. През 2020 година преброяването установи наличието на над 600 екземпляра.

Но преди три години смъртта на 11 от тези големи котки би сигнал за тревога и властите установиха, че те са се споминали от опасен вирус, предизвикващ болестта на Каре. Беше предприета кампания за ваксинация на всички лъвове. Бяха им приложени три последователни дози и една четвърта, в по-късен етап, за поддържане на имунитета.

Като предпазна мярка бяха подложени на имунизация едрият рогат добитък в района, както и кучетата, които могат да бъдат преносители на вируса.

Царят на животните е повод за национална гордост в Индия и туристическа атракция. Около половин милион души всяка година посещават резервата в Сасан-Гир.

Експертите са на мнение, че за да не се изгуби популацията и да бъде сведен до минимум рискът от епидемия, една част от животните трябва да бъде преселена в други местообитания. В момента паркът в Сасан-Гир е пренаселен и обитателите му са в непрекъснато движение. Те влизат в контакт с добитъка и домашните животни и са под постоянен риск от зараза.

Индийските специалисти добре помнят опустошението, което предизвика болестта на Каре в кенийския национален парк Серенгети. Вследствие на избухналата там епидемия през 1993 година. Тогава една трета от 3000 местни лъва загинаха.

Но щатът на Гуджарат не гледа с добро око на прехвърлянето на лъвовете си в други паркове и им търси нови обитания в рамките на своята територия.

Междувременно бяха внесени от Германия 75 електронни нашийника, за да се контролира и следи състоянието на животните и тяхното придвижване. Устройствата са снабдени с джипиес и ако някой от лъвовете не се е движил в продължение на 48 часа се намесват ветеринарните екипи.
БТА