ООН призова за повече усилия за постигане на Целите на хилядолетието
ООН призова за повече усилия за постигане на Целите на хилядолетието / netinfo

ООН призова правителствата, агенциите и институциите на международната общност да удвоят усилията за постигане Целите на хилядолетието в областта на развитието до 2015 г., предаде Франс прес.

Според публикуван вчера доклад, с особена сила това се отнася за Г-8, тъй като групата не е започнала да изпълнява ангажимента си да удвои помощта за Африка до 2010 г., както обеща в Гленигълс, Шотландия, през 2005 г.

Осемте Цели на хилядолетието, определени от ООН през 2000 г., предвиждат до 2015 г. да се намали наполовина в сравнение с 90-те години на миналия век делът на онези, които живеят с по-малко от долар на ден, и на гладуващите.

Сега, пет години по-късно, около двадесет агенции на ООН подчертават нуждата от допълнителни усилия, тъй като настоящите резултати са "неравномерни", се казва в доклада.

Макар да бе отбелязан значителен напредък в ограничаването на крайната бедност, особено в африканските страни на юг от пустинята Сахара, едва в един от осем района може да се очаква покриване на целите за 2015 г.

"Политиците трябва да реагират бързо и съгласувано, в противен случай милиони хора няма да доживеят да видят осъществени основните Цели на хилядолетието", предупреждава генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в предисловието към доклада.

Според директора на статистическото поделение на Икономическата комисия за Европа на ООН Паоло Гарона докладът дава възможност на политиците да си сверят часовника и да разберат какво е постигнато.

"Резултатите са много разнообразни и все още има много предизвикателства", каза Гарона пред журналисти.

Неспособността на Г-8 да изпълни поетите в Гленигълс ангажименти е още по-тревожеща поради факта, че многостранните търговски преговори са блокирани, добави той.

В държавите на юг от Сахара равнището на крайната бедност, измервано с броя на хората, които живеят с по-малко от един долар на ден, е намаляло с близо 5 пункта от 2000 г. насам (от 46,8 на сто на 41,1 на сто), благодарение на икономическия растеж в района.

В световен мащаб, броят на засегнатите от крайна бедност хора е намалял от 1,25 милиарда през 1990 г. на 980 милиона през 2004 г.

За сметка на това, за същия период в Азия (което включва страните от Персийския залив, Сирия, Ирак и Турция) равнището на бедността се увеличило повече от два пъти, сочи докладът.