/ iStock/Getty Images
Очаква се населението на света да достигне осем милиарда души на 15 ноември т.г., прогнозира ООН в доклад, в който се казва, че през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята.

Този общ демографски крайъгълен камък "е напомняне за общата ни отговорност да се грижим за нашата планета и момент да се замислим къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг", заяви генералният секретар Антонио Гутериш, без да посочва конкретни данни.

"Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се поздравим с напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност", добави той.

България е на дъното в ЕС по покупателна способност и БВП на човек от населението

В прогнозата на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН се казва, че населението на света нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам.

През 2030 г. то ще достигне 8,5 млрд. души, а през 2050 г. - 9,7 млрд. души, като през 2080 ще достигне максимална стойност от около 10,4 млрд. души, след което ще се задържи на това ниво до 2100 г.

Въпреки че в няколко развиващи се страни се наблюдава нетен спад на раждаемостта, повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население през следващите десетилетия ще бъде съсредоточено в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Броят на населението на планетата в реално време може да се проследи в сайта worldometers.info
БГНЕС