талибани
талибани / Gulliver/Getty Images
ООН заяви, че е разтревожена от "извънсъдебните екзекуции" в Афганистан на бивши представители на силите за сигурност и други хора, свързани с предишното правителство. Тя обвини за 72 от тези убийства талибаните, които взеха властта в страната преди четири месеца, предаде Франс прес.

"Разтревожена съм от постоянно идващите данни за извънсъдебни екзекуции в цял (Афганистан) въпреки общата амнистия, обявена от талибаните след 15 август", каза заместник-върховният комисар по правата на човека Нада ан Нашиф пред Съвета на ООН по правата на човека.

Тя обясни, че от август до ноември ООН е получила "заслужаващи доверие съобщения за над 100 екзекуции на бивши членове на афганистанските национални сили за сигурност и други хора, свързани с бившето правителство, за виновници най-малко на 72 от които са смятани талибаните", и в повечето случаи "телата са били изложени публично".

Някога плячкосан от талибаните, Националният музей на Афганистан отново отвори врати

САЩ и западните им съюзници вече изразиха в началото на месеца загриженост по повод тези "безразборни екзекуции", за които съобщиха правозащитници, и настояха бързо да започнат разследвания.

Талибаните обаче отхвърлиха тези обвинения като несправедливи.

"Имало е убийства на бивши членове на силите за сигурност" на правителството, свалено през лятото, "но заради съперничество или лична вражда", каза говорителят на талибанското вътрешно министерство Кари Сайед Хости.

Талибаните ликвидираха ядро на „Ислямска държава” в Кабул


На 3 декември върховният водач на талибаните настоя правителството "да вземе сериозни мерки за спазване на правата на жените" в Афганистан, по-конкретно срещу браковете по принуда, но без да спомене правото на труд и на образование.

Днес Нада ан Нашиф заяви, че този указ е "важен сигнал", но "оставя много въпроси без отговор" - не посочва примерно минимална възраст за сключване на брак. Тя изрази съжаление, че все по-малко момичета в Афганистан посещават средни училища, по-конкретно заради недостига на преподавателки.
БТА