/ Gulliver/Getty Images
Причината за смъртта на Сергей Хрушчов - син на покойния бивш съветски лидер от периода на Студената война Никита Хрушчов, е огнестрелна рана в главата, съобщи днес говорител на съдебно-медицинската служба на американския щат Роуд Айлънд, цитиран от Асошиейтед прес. От местната полиция обаче съобщиха, че няма данни за насилствена смърт.

Хрушчов-младши бе намерен мъртъв в дома си в Кранстън, щата Роуд Айлънд, миналия четвъртък. Той бе на 84 г. Сергей Хрушчов и съпругата му Валентина получиха американско гражданство през 1999 г. Именно тя е повикала в четвъртък сутринта полицията, която е констатирала смъртта му на място в дома.
Сергей Хрушчов е роден в Москва през 1935 г. Той бе ракетен експерт в Съветския съюз. През 1959 г. съпровождаше баща си при историческото му посещение в САЩ. През 1963 г., когато баща му още беше на власт (до 1964 г.), бе удостоен със звание Герой на социалистическия труд, стана и лауреат на Ленинска награда, припомня ТАСС.

През 1991 г. той и семейството му се преместиха в САЩ, където Сергей Хрушчов започна да чете лекции по периода на Студената война в университета "Браун" в Провидънс, щата Роуд Айлънд. "Чувствам се като новороден, започвам нов живот", каза той пред АП, след като положи клетва като гражданин на САЩ. В друго интервю той каза, че се надява, че баща му, който почина през 1971 г., би подкрепил неговото американско гражданство. "В крайна сметка аз не съм избягал от родината си", отбеляза Хрушчов-младши.

Вдовицата му Валентина е съобщила пред ТАСС, че мъжът й ще бъде погребан в Москва през октомври. 
БТА