/ БГНЕС
Дисциплинарната комисия на УЕФА ще се събере днес, за да реши какво да бъде наказанието на България за расисткия скандал по време на мача срещу Англия на Националния стадион „Васил Левски” от квалификациите за Евро 2020. Наказанията варират от парична глоба до затваряне на стадиона (мач/ове без публика) или дори изхвърляне от надпреварата, пише BBC.

Докъде ще стигне напрежението в българския футбол? (ВИДЕО)

Англия победи България с 6:0 преди около две седмици, но мачът беше спиран на два пъти заради скандирания и обидни възгласи от трибуните. Борислав Михайлов подаде оставка ден по-късно, след като премиерът на България Бойко Борисов го призова да напусне. След това се оттегли цялото ръководство и начело на футболната ни централа временно застана Михаил Касабов. Селекционерът Красимир Балъков също подаде оставка.

Петима фенове са задържани за расисткия скандал, издирват се още

Полицията установи 16 заподозрени фенове и извърши 12 ареста след мача с Англия. Четирима привърженици получиха глоби и двугодишни забрани да посещават спортни събития, като разследването продължава. Страната ни вече е наказвана от УЕФА с частично затваряне на стадиона заради скандали. Именно това означава, че санкцията сега ще бъде по-сериозна.

Гласовете, които се чуват от чужбина по адрес на България, не са никак окуражаващи. Основател на една от благотворителните кампании срещу расизма Гед Греби призова за тежки наказания на феновете, тъй като това е най-доброят начин за справяне с този проблем у нас, посочва Gong.bg „Ако не вложат повече пари в антирасистко образование, всички санкции на света, както и всички забрани няма да променят нагласите. Ако искате силно послание, две години наказание не е достатъчно силно послание”, заяви Греби.

УЕФА повдигна обвинение на България след мача с Англия

„Не харесвам наказание за цял живот за феновете, но оставите ли вратите отворени, няма да промените нагласите. Трябва да се добави обучение, образование, а след това да се види как се реагира на това”, коментира още той.

За неудачниците по анцузи и головата им разлика с Рашфорд (ВИДЕО)

Освен обвиненията в расизъм, България е изправена пред наказание за хвърляне на предмети, освиркване на национален химн и други. Англия също може да претърпи някакви наказания заради обиди по време на химна и неосигуряването на достатъчно стюарди.